Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika bakgrund är bra för att förstå

Olika erfarenheter ger större förståelse för människor, därför är olika bakgrunder bra. Varken Maria Johanssons eller Madeleine Karlssons föräldrar har läst vidare.
– Det är det både för- och nackdelar med, säger Maria.

Annons

De båda är kurskamrater och läser på socionomprogrammet på Örebro universitet. Maria är 25, Madeleine 27 år och de har båda hunnit med att jobba i flera år innan de började på universitetet.

Statistiskt sett är de undantag. De flesta studerande på svenska universitet och högskolor är barn till akademiker.

– Ska jag vara helt ärlig bestämde jag mig för att börja läsa eftersom pappa tjatade. Han ville att jag skulle sluta flaxa runt, berättar Maria.

Chefsambitioner

För Madeleines del handlade beslutet om chefsambitioner. Hon jobbade på ett gruppboende för utvecklingsstörda och kände att hon ville kunna påverka mer.

De tycker båda att det är viktigt med en större blandning av bakgrunder på svenska universitet. Uppväxten präglar och kan ge en större förståelse för människor i utsatta situationer.

– Människosynen är jätte-viktigt, i alla fall i yrken där man ska ha med människor att göra. Det är viktigt att inte nedvärdera någon bara för att den inte läst vidare, säger Maria och fortsätter:

— Folk kan ha andra kvalitéer. Det finns absolut kunskap att hämta även från den som inte har någon utbildning.

Arbetssökande

Marias mamma är arbetssökande och hennes pappa är elektriker. När Maria vill diskutera sin utbildning med föräldrarna rensar hon bort de akademiska termerna.

– Jag kan få många intressanta infallsvinklar, mycket användbart.

Madeleines mamma är undersköterska och hennes pappa är grafiker. Han är på väg att förlora jobbet.

– Jag kan inte bolla saker kring mina studier med mina föräldrar på samma sätt som andra kanske kan, men jag ser det inte som ett problem. Vi pratar om andra saker och det kan vara rätt skönt. Jag hittar andra att bolla med, säger Madeleine Karlsson.

Både Maria och Madeleine menar att en akademisk utbildning inte är någon slags kvalitetsgaranti.

– Utbildning är bra, men om man lyckas hänger också mycket på ens eget driv och på personligheten, säger Madeleine.

Mer läsning

Annons