Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljehamnens kontor kan komma att rivas

När området kring Naturens hus ska bli naturum Oset 2017 vill Olaus Petri hembygdsförening bevara ett före detta hamnkontor som är en kvarvarande del av den oljehamn som en gång fanns i Örebro.

Annons
Hamnkontoret. Lennart Alm, till vänster, och Berndt Eliasson vill bevara hamnkontoret i bakgrunden. Foto: Anders Erkman

Det handlar om ett tegelhus som var kontor på oljehamnens tid, 1930 – 1940-tal. Huset ägs av Örebro kommun och används i dag av dem som sköter det praktiska arbetet med Oset-Rynningeviken. Ett naturum är kort uttryckt en mötesplats för människor i naturen.

En arkitekttävling har startat. Fem arkitektlag tar fram förslag på hur en byggnad i detta naturum ska se ut. I tävlingsprogrammet anges: ”Beroende på tävlingsdeltagarnas förslag kan den (byggnaden) komplettera naturum, få annan användning eller rivas.”

Olaus Petri hembygdsförening värnar historiska värden.

– Kontoret riskerar att försvinna. Det vore mycket olyckligt eftersom huset är kulturhistoria och ett minne från de år då Örebro hade en oljehamn, säger Lennart Alm och Berndt Eliasson från hembygdsföreningen.

Tomas Bergqvist, planerare på Örebro kommun, betonar att det gamla kontoret är hårt slitet och att restaurering, som visat sig vara dyr, ej är aktuell i dagsläget.

Mats Rosenberg är kommunbiolog:

– Det är i dag omöjligt att säga något om byggnadens framtid. Vi avvaktar och vill se det vinnande arkitektförslaget. Sedan ska vi sätta oss ned och komma fram till hur naturum ska se ut, förklarar han.

I slutet av april ska det vinnande arkitektförslaget presenteras.

Högt upp. Bilden är tagen från en oljecistern i oljehamnen, vid dagens Naturens hus.
Historia. Från oljehamnen, som här anläggs, skeppades olja till platser runt om i Sverige.

Mer läsning

Annons