Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle får inte åka med skoltaxin - hämtas i pappas lastbil

Skoltaxin går från Almby skola ut till Härminge varje eftermiddag men 11-årige Olle Ek får inte åka med. – Det är klart att det är tråkigt som det är just nu, säger Olle om situationen.

Annons
Olle Ek och hans pappa Stefan Ek.

Det började i april 2013 när den då nioårige Olle diagnosticerades med diabetes typ 1 och lades in akut på USÖ. När han skulle tillbaka till skolan fungerade det först bra med stöd men snart upplevde Olles föräldrar, Maria och Stefan, att läget var ohållbart. 

Trots flera möten och samtal upplevde Maria och Stefan inte att Olles sjukdom togs på allvar. Till slut kände de sig tvingade att byta skola och gjorde ett skolval. Olle går nu på samma skola som sin storebror Arvid. Men medan Arvid åker hem med skoltaxin får Olle vänta på att en av hans föräldrar ska lämna arbetet för att komma och skjutsa hem honom. Den här dagen var det Stefans tur, i morgon hämtar mamma Maria.

– Vi trasslar och har oss i och med att vi har bytt skola av medicinska skäl, säger Stefan.

I samband med att skolbytet blev klart kontaktade Maria kollektivtrafikenheten för att se till att det inte skulle bli något krångel med skolskjutsen i och med bytet.

– Jag tycker att vi hade ett jättefint samtal, säger Maria och berättar att de blev ombedda att ange ”särskilda skäl” på ansökan så skulle det inte vara några problem.

Efter en månad kom beskedet att de fått avslag. Trots att skoltaxin redan kör sträckan, vissa dagar till och med två gånger per eftermiddag, så får Olle inte åka med. Anledningen är att resan till den nya skolan kostar mer än skolskjutsen till den gamla skolan.

– Man har inte tagit hänsyn till alla omständigheter när man tagit det här beslutet, säger Maria.

Läs också: ”Att det går en skoltaxi, är inte ett skäl att få skolskjuts”

Diskutera! Finns det situationer då man ska göra undantag från reglerna om att man inte får åka skolskjuts om man valt en annan skola än den närmaste. Kommentera den här artikeln! 

Mer läsning

Annons