Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omröstningen klar! 

NA:s omröstning är avslutad. Konstverket ”Rubber duck” som vann fick över 40 procent av rösterna och nu köper kommunen in konstverket. Frågan är bara: var ska ankan stå?

Annons
Här är vinnaren! Rubber Duck - frågan är bara: Var ska den stå?

Totalt kom det in drygt 6 700 röster på de sex kandiderande konstverken på årets Open Art. Vinnare blev gummiankan på Järntorget, tillverkad av bildäck, av den estländske konstnären Villu Jaanisoo.

– Vad roligt! Det var ett bra val. Jag gillar verkligen den, utbrister kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad, S, när hon för höra resultatet.

I samband med att omröstningen drog i gång i mitten av augusti lovade de styrande i kommunen att man skulle köpa in det konstverk som vann, ett löfte man tänker hålla.

– Pengarna finns. Nu

återstår bara att ta ett formellt beslut om inköpet. Sedan måste vi bestämma var den ska placeras.

Ankan som står på Järntorget har Open Art dock bara till låns från Tammerfors kommun i Finland över sommaren. Konstnären måste därför tillverka en ny likadan.

Enligt Open Art-generalen Mats Nilsson skulle kostnaden landa på cirka 300 000–400 000 kronor.

– Smakar det så

kostar det. Men man ska veta att det faktiskt är billigt för ett konstverk av den digniteten. Vi kan vara glada att den inte är gjord i brons. Då hade det blivit betydligt dyrare, säger Mats Nilsson som också tycker att örebroarna gjort ett bra val.

Var tycker du att den ska placeras?

– Rent spontant kan jag tycka att den kan stå kvar där den står. Jag tror att många har blivit förtjusta i att ha den i fontänen.

Lena Baastad kan också tänka sig att låta gummiankan stå kvar på Järntorget, även om hon är medveten om att många kommer att vilja vara med och ha en åsikt om det.

– Vi får ta en diskussion om var den passar bäst, säger Baastad.

Just pågår arbetet med att plocka ner konstverken på årets Open Art som avlutades i söndags. Mats Nilsson är mer än nöjd med årets utställning. Intresset har varit rekordstort.

– Vi har delat

ut över 50 000 kartor och gjort 120 guidningar. Det är mer än en om dagen. Vi har haft många besökare utifrån, både turister och konstnärer som har förundrats över den höga kvaliteten, säger Mats Nilsson.

Är det något du är missnöjd med?

– Vi borde ha utnyttjat Köpmangatan på ett bättre sätt, ett gångstråk där många människor passerar. Där fanns det vissa restriktioner för att utryckningsfordon skulle kunna ta sig fram. Men om jag ska vara lite självkritisk kan jag tycka att vi borde ha tänkt till lite bättre.

Förutom ”Rubber duck” hoppas Mats Nilsson att några av de större väggmålningarna ska kunna vara kvar på sina fasader.

– Jag för intensiva diskussioner med Örebroporten om det.

Omröstningen

Rubber duck: 2 732 (41%)

Bad bad boy: 2 028 (30%)

Catch of the day: 1 042 (16%)

More boys are born after the war: 368 (5%)

Akilles: 348 (5%)

Jag kan vara med i vilket lag som helst: 191 (3%)

Omröstningen pågick mellan 16/8 och 1/9

Totalt kom det in 6 709 röster till NA på sms, webbformulär och vykort.

Mer läsning

Annons