Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvalen ses somtestmatch för Juholt

Omvalet i Västra Götaland och en valkrets i Örebro blir en testmatch för nye S-ledaren Håkan Juholt.

Annons

På spel står en förlorar- eller en vinnarstämpel. För statsminister Fredrik Reinfeldt skulle det vara en fjäder i hatten om Moderaterna tillsammans i alliansen för första gången skulle få styra i Västra Götaland.

S gjorde ett uselt val i höstas. I den enda opinionsmätningen hittills backar partiet ytterligare, vilket ökar pressen på Håkan Juholt.

Han misslyckades med att få till stånd en duell med Reinfeldt och valrörelsen har för honom utvecklats till en besvärlig balansakt.

Efter ett par snabba nedslag i valrörelsens inledning skulle det inte bli några fler besök. Men efter kritik tvingades han byta strategi och dra i gång en valspurt tillsammans med ekonomiske talespersonen Tommy Waidelich.

Men han tonar ner sin egen betydelse.

- Skulle Socialdemokraterna göra ett väldigt bra resultat så kan inte vi ta åt oss äran. En framgång beror på det arbete som gjorts lokalt och regionalt, sade han i samband med ett valmöte i Uddevalla tillsammans med Waidelich.

Underförstått lägger han därmed också ansvaret för en motgång på de lokala företrädarna. Andra partiledare är i starkt behov av framgångar, för att slippa diskussionen om eventuella partiledarbyten. Det gäller V-ledaren Lars Ohly, C-ledaren Maud Olofsson och KD-ledaren Göran Hägglund. Alla tres ställning har ifrågasatts efter höstens valförluster.

Den svenska modellen med gemensamma valdagar för riksdag, landsting och kommuner är ovanlig. I länder med skilda valdagar brukar mellanårsvalen ses som en förtroendemätare för den sittande regeringen. Men Reinfeldt tror inte att det gäller för omvalen, trots att det i Västra Götaland är över 1,2 miljoner som får rösta.

- Då måste man nog tydligare separera valdagarna och lägga dem mitt emellan ett riksdagsval, säger han till TT.

Gemensamt för alla partier är att de värjer sig emot att omvalen har något med rikspolitiken att göra. Hos politiska bedömare och debattörer låter det annorlunda.

- Ja, tyvärr. Partiledarnas kampanjer gör det till en riksvalrörelse, säger Johan Hammarqvist, chefredaktör på Norra Skåne.

- Jag tycker att det är synd att partierna inte har större förtroende för de lokala politikerna.

Mer läsning

Annons