Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvalet avgjort - oavsett förtidsröster

Det kan inte komma till så många röster vid onsdagsräkningen att det förändrar mandat­fördelningen efter den preliminära rösträkningen på söndagskvällen.
Det är olika bedömares samstämmiga uppfattning dagen efter omvalet i Örebro Nordost.

Annons

Socialdemokraterna fick ytterligare ett mandat, på Moderaternas bekostnad. Även om det inte ger egen majoritet för det röda blocket Socialdemokrater och Vänsterpartiet, väntas det förändra maktbalansen.

M står på tur

– Det finns i dagsläget 107 förtidsröster som ska räknas på onsdag och till det kommer några få Örebroröster från andra kommuner, säger Robert Österlund, valansvarig på Örebro kommun.

Närmast i tur att få ett mandat är Moderaterna och det skulle i så fall antagligen ske på Vänsterpartiets bekostnad.

– Men även om alla de rösterna som inte är räknade skulle vara på ett och samma parti räcker det inte till för att förändra ställningen, säger Robert Östlund.

Ytterligare rösterDet tillkommer ytterligare ett antal röster. Röster som inte har godkänts i räkningen under valkvällen men som godkänns i länsstyrelsens kontrollgranskning.

– Vi kan se en tendens att de flesta röster som det har varit frågetecken för i vallokalerna men som vi godkänner går till Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet, säger Rickard Linde som leder länsstyrelsens kontrollräkning.

Inga klagomål änEfter turbulensen vid höstens val som ledde till omvalet, är det noterbart att det så här långt inte har kommit in några klagomål på söndagens val i valkrets Nordost.

– Vi verkar ha gjort vår bakläxa väl, säger valorganisatören Robert Österlund.

Mer läsning

Annons