Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvalet blev ingen överraskning

Att det blir ett omval verkar inte ha kommit som en överraskning för partierna i koalition Örebro.

Annons
Koalitionen samlades för att diskutera omvalet. Från höger: Lennart Bondesson(KD), Behcet Barsom(KD), Staffan Werme(FP).

 De två fel som valprövningsnämnden slog ned på var 17 budröster som var felaktiga, men också på det som skedde i anslutning till och i vallokalen i Vivalla den 1 september.

- Det här handlar inte bara om valdagen, utan Valprövningsnämnden riktar rätt skarp och tydlig kritik mot förfarandet i Vivalla. Redan den 2 september kunde man säga att det här valet skulle sannolikt överklagas, säger Staffan Werme (FP)

- Jag är jätteglad att det blir ett omval och att vi fick klart att det inte var demokratiskt rätt. Framför allt var det här beslutet en demokratiseger, säger Lennart Bondeson (KD)

- Det här är ett demokratiskt riktigt beslut. Det här och det som sker i Västra Götalands landsting är en milstolpe menar vi för att göra det svenska valsystemet och den svenska demokratins ännu starkare, säger Staffan Werme (FP)

- Det är klart att vi är glada. Vi tycker att det är rätt. Vi har väntat på det här sedan september. Vi ser fram mot en ny valrörelse, säger Maria Haglund (M).

- Det ska bli kul komma ut i en valrörelse igen. Att vi faktisk har en möjlighet till revansch. Samtidigt gör vi det på grunder som inte skulle behöva göras och att alla inte kan hålla sig till regelverket, säger Rasmus Persson (C).

- Det är en seger för demokratin att överklagandet får rätt. Och demokratin måste säkras hela tiden. Samtidigt är det jobbigt att vi får vänta så länge innan vi har en ny kommunledning, säger Lennart Bondeson (KD).

-Vi vet att i andra delar av världen står människor och demonstrerar för sin rätt till demokrati. För mig har det här varit ett viktigt steg, det här överklagandet och det här beslutet. Örebroarna har faktiskt också rätt till demokrati. Ingen ska kunna fuska sig till en valseger, säger Fredrik Persson (MP).

Mer läsning

Annons