Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvalet hot motHästhagsbadet

Det kanske inte blir något bad i Hästhagen för örebroarna i sommar. Låsta politiska positioner gör Hästhagenbadets framtid oviss. Miljonsatsningen på reningsanläggningen är inte ekonomiskt försvarbar, tycker Socialdemokraterna.

Annons
Det är inte säkert att Fredrik Persson (MP) får ta ett något dopp i Hästhagsbadet i år. (Bilden togs under invigningen av badet 2009.)

Problemet med Hästhagsbadet har länge varit att åvattnet varit för smutsigt för att bada i.

– De få dagar som badet hade öppet förra året skulle vi lika gärna kunna ha bjudit badgästerna på inträde till Gustavsvik, säger Björn Sundin (S), ordförande för programnämnd samhällsbyggnad på Örebro kommun.

Det är inte första gången det centrala Hästhagsbadet kommer upp som en valfråga i Örebro kommun. Det är låsta positioner inom politiken som gör att badets öde får avgöras av kommuninvånarna i den nordöstra valkretsen i det kommande omvalet. Koalitionen i Örebro, där Miljöpartiet och de borgerliga partierna ingår, vill satsa vidare på den presenningsvägg som sänkts ner i Svartån, medan Socialdemokraterna inte vill satsa mer pengar på den.

– Vi tycker det kostar för mycket med en lösning som uppenbarligen inte fungerar. Det var inte många dagar som det gick att bada förra sommaren, säger Björn Sundin.

Miljöpartisten Fredrik Persson, som är pappa till reningsprojektet kring Hästhagsbadet, vill fortsätta med presenningsväggen och råvattentillförseln.

– Det kanske går att bada utan att presenningen måste i vattnet, för det har gjorts mycket längs Svartån som förbättrat vattenkvaliteten, säger han.

Förra sommarens nedsmutningsproblem orsakades troligen av fåglarnas vistelse inom den avgränsade badplatsen.

– Det var renare utanför avskärmningen många gånger än i själva badet. Fåglarna tycker att det är lugnt och skönt innanför presenningsväggen och då skiter de och smutsar ned där, säger Janne Karlsson fritidskonsulent och ansvarig tjänsteman för badplatsen.

Socialdemokraterna förklarar att de vill bygga en helt ny badplats, likt Alnängsbadet fast vid Hästhagen.

– Det är bättre att vi satsar pengar på en permanent badplats som går att bada i, istället för att slänga i en dyr presenning i Svartån som inte fungerar, säger Björn Sundin.

Men en sådan lösning blir dyrare inledningsvis och kommer inte att stå klar den här sommaren.

Får Fredrik Persson sin vilja igenom så anser han att man måste ge vattenreningsprojektet i Hästhagsbadet en chans, trots att det har kostat några hundra tusen i drift de två åren som den legat i.

– Det är inte gratis att bygga en helt ny badplats heller, även den kommer ju att ha en driftskostnad.

Drygt en miljon kronor kostade den specialgjorda presenningsväggen som Örebro kommun köpte in 2009, som nu ligger på land i avvaktan på ett politiskt beslut.

Mer läsning

Annons