Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvalsbeslut skjuts upp

Valnämnden kommer inte att ta ställning till frågan om omval i Örebro förrän tidigast i januari. Allt tyder på att dagens samlingsstyre får inrikta sig på att arbeta till nästa sommar.

Annons

– Får några veckor sedan var vi inställda på att valnämnden skulle avgöra frågan på decembermötet, säger Lena Baastad, S. Men så insåg vi att det skulle dröja åtminstone till januari, om det inte rent av blir februari.

I ett pressmeddelande säger Valmyndigheten att valprövningsnämnden ska behandla överklagande i kommunvalen under januari.

– I så fall kan omval hållas tidigast i april eller maj, menar Kent Persson, M. En ny majoritet skulle kunna bli klar till sommaren. Vi får vara beredda på att det nuvarande samlingsstyret nog kommer att arbeta fram till sommaren.

Finns det risk att stora och kontroversiella frågor blir liggande tills en ny majoritet tar över?

– En del stora frågor kommer att läggas åt sidan, tror Kent Persson. Men vi måste klara av att fatta beslut i frågor som är viktiga för Örebro och dess utveckling.

Samarbetsklimatet över blockgränsen har inte varit så påtagligt under den gångna mandatperioden, det finns en hel del låsningar och motsättningar som stått ivägen.

– Jag tror att den situation som uppkommit kan leda till ett bättre samarbetsklimat, säger Lena Baastad. Nu måste vi samarbeta för kommunens bästa. Jag tror det leder till ökad öppenhet för breda lösningar, det måste det göra.

– Någon kontroversiell fråga kommer säkert att bli liggande, säger Lena Baastad. Men vi måste orka ta i stora och viktiga frågor så att inte utvecklingen i Örebro ska stå stilla.

Mer läsning

Annons