Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Onödigt att föräldrar stryker på den starkaste vallan"

I en skrubb i ett hörn i ett stort parkeringsgarage har Gustav Widar sitt eget vallarum. Utan ventilation, friskluftsintag och fönster.
– Så här ska vallarum se ut. Det är precis som källarrum och vallabodar man kommer till ute på tävlingar, säger Gustav och skrattar till när han öppnar dörren.

Annons

Garaget ligger i Örebro. Gustav anlitas ofta som vallaexpert, bland annat av Karlslunds IF. Han vallar inför tävlingar, bland de stora finns SM och tävlingar utomlands, och han vallar inför Vasaloppet. Då kan det bli ett 50-tal skidor under ett par veckor.

– Man pratar inte mycket om de fluorerade vallorna när man är ute, säger han.

Men han berättar om elitåkare som inte vill vara med vid vallningen, de vet att deras lungor får lägre kapacitet om de andats in fluoret.

– När svenska skidlandslaget skaffade sin fina vallalastbil pratades det om risker med fluorvallan. Men inte så mycket efter det, säger Gustav.

Vallandet fortsätter som vanligt.

– I alla fall i leden under landslagsnivån. Ni skulle se hur det är inför Vasaloppet, överallt små bodar, källare, garage och skrubbar utan ventilation eller utsug.

– När barnen ska tävla vet jag att föräldrar stryker på den starkaste fluorvallan, pulvret. Det är så onödigt. Ute i Europa är det knappast någon som tänker på farorna. Man ser sällan någon med skyddsmask inne i de trånga vallabodarna.

Gustav är medveten om farorna.

– Man känner ju den starka, mycket kemiska lukten.

Förra året skaffade han sig en ordentlig mask, med filter, efter råd från ett vallaföretag. Men han har den bara för den starka pulvervallan.

I början av vårt samtal anser Gustav att han inte jobbar med fluorvalla så ofta, bara då och då ... och det är ju inte så farligt. Men när han räknar vallningsprojekten ändrar han sig:

– Jag använder fluorvalla minst två–tre gånger i veckan under vintern. Det var mer än jag trodde.

– Jag har dessutom trott att det bara är de starka pulvervallorna man bör akta sig för. Nu hör jag att forskningen talar om alla fluorvallor, kanske bäst att bära mask för alla sådana.

– Även om vallan inte är farlig för den som inte vallar ofta, är det viktigt att lyfta fram riskerna, säger Gustav Widar.

Mer läsning

Annons