Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operation endast via optiker

För att få operera ögonen behöver Ingegerd Cederlind remiss från en optiker. Beskedet fick hon på sjukhuset av läkaren som undersökte hennes ögon. Upp- och nedvända världen, tycker den 70-åriga patienten.

Annons

Varför ta en omväg via en optiker? En ögonläkare måste väl kunna avgöra om en operation behövs minst lika bra som en optiker?

Ingegerd Cederlind är full av frågor sedan hon fredagen för snart två veckor sedan sökte akut för sina ögon.

– Jag ringde till sjukhuset och beskrev vad som kändes fel. De tyckte att jag skulle komma direkt, berättar hon.

Ingegerd Cederlind åkte till akuten och fick snabbt god vård. Läkaren var vänlig och duktig. Han konstaterade att hon hade två problem med ögonen, glaskroppsavlossning och starr. Det behövdes ingen omedelbar operation, utan den kunde vänta tills hösten, sa läkaren.

Innan Ingegerd fick träffa läkaren hade en sjuksköterska gått igenom hennes syn. Rummet där kontrollen gjordes var full av utrustning.

– Det verkar inte som de saknar något för att kunna genomföra en synundersökning. Varför ska jag då tillbaka till optikern när allt kunde ha gjorts klart på plats på sjukhuset? Det känns så onödigt, funderar Ingegerd Cederlind.

På USÖ förklarar ögonklinikens avdelningschef Kristina Karlsson att remissreglerna beror på att läkarnas tid inte ska tas upp av synundersökningar. Tillförordnade klinikchefen Dan Öhman säger:

– Remisstvånget är något politikerna fattat beslut om. Vi följer de regler som finns.

Han konstaterar också att om Ingegerd Cederlind sökt via vårdcentral och fått remiss hade hon även då tagits emot direkt på sjukhuset. Glaskroppsavlossning bör nämligen alltid undersökas. Den behöver inte innebära något allvarligt, men kan göra det.

Hanteringen vid Ingegerd Cederlinds besök var alltså korrekt, enligt reglerna. Men Ingegerd är ändå kritisk. Hon menar att det är slöseri med tid och pengar att inte göra en undersökning direkt när patienten är på plats.

– Allt trassel verkar så onödigt. Patienten borde sättas i centrum mera, säger hon.

Ingegerd Cederlind var hos en läkare på ögonkliniken som konstaterade att hon behövde opereras p g a glaskroppsavlossning. Men först var hon tvungen att besöka en optiker för att få en remiss - trots att hon var hos en läkare... Camilla Josefson heter den leg. optikern.

Mer läsning

Annons