Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Opererades om - vaknade med flyttade bendelar 

Kvinnan skulle bli omopererad – men vaknade upp med flyttade bendelar och ditsatta plattor.

Annons

USÖ kritiseras nu av Ivo, och medger i sin tur att man brast i informationen. Kvinnan, som är i 45-årsåldern, skadade underbenet svårt i en olycka 2012 och skulle ett halvår senare bli omopererad.

Patienten sövdes i tron att benet var snett och skulle korrigeras. När hon vaknade upp efter operationen hade man skurit upp hela underbenet och satt in plattor. Samt tagit ben från höften utan att informera patienten före operationen.

Ansvarig patientläkare skriver i ett yttrande att det tillkommit en förskjutning mellan frakturfragmenten som inte synts tidigare på röntgenundersökningar. Samtidigt konstaterar samma läkare att de inte varit tillräckligt tydliga i kommunikationen.

Ivo betonar att en välinformerad patient har större möjligheter att skapa realistiska förväntningar på sin vård och behandling. I övrigt konstateras att de överväganden och åtgärder involverade läkare vidtagit avseende det medicinska omhändertagandet varit rimliga och någon kritik i det avseendet riktas inte mot någon enskild yrkesutövare.

Mer läsning

Annons