Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet hus på slottetlockade stora och små

Nioårige Simon Franssén sitter i en av finsofforna på slottet och dricker saft och äter bulle. Nu vet han vad han vill bli när han blir stor.

Annons
Gosestund på slottet. Hugo och Alva Lundbäck tillhörde de yngsta besökarna, här tillsammans med mamma Caroline och pappa Anderas.

Det var en jämn ström av besökare när landshövding Rose-Marie Frebran bjöd in till ett öppet hus på lördagseftermiddagen. Besökarna fick titta runt i den stora representationsvåningen med sina vackra målade väggar, antika möbler och gigantiska tavlor.

– Det här är ett väldigt trevligt initiativ av landshövdingen, tycker Britt och Anders Westerborn från Örebro som går runt med en broschyr i handen som berättar om de olika rummen.

I den stora representationssalen har slottets personal dukat upp med kaffe, saft, bullar och pepparkakor. Husfrun Mirjam Andersson har förberett och bakat 550 bullar samt sett till att det finns alternativ för den som behöver äta gluten-, laktos- eller sockerfritt.

– Jag hoppas bullarna räcker säger hon, samtidigt som hon önskar besökarna välkomna i entrén och uppmanar dem att skriva sitt namn i gästboken. Inne i våningen tar landshövdingen emot alla besökare, tillsammans med sin man Hans Gunnar och sonen Svante. De skakar hand med besökarna och byter några ord. Det här gillas av bland andra Kristina Holmgren och Ulf Eriksson.

– Det är trevligt att de tar emot personligen, tycker paret som fikar i en antik soffa under en målad nymf i guldram.

Landshövding Rose-Marie Frebran bor och representerar på slottet. Men hon betonar att i första hand är slottet en tillgång för oss alla i länet. Därför vill hon visa upp hur det ser ut.

I en soffa sitter nioårige Simon Franssén tillsammans med mamma Sofia och pappa Alexander. De fikar på Mirjams Anderssons bullar och pepparkaka. Simon tycker slottet är fint och mysigt, ja kanske lite kungligare än han trott. Han tittar upp på väggarna som pryds av flera meter höga porträtt i guldramar av Bernadottekungar. Han skulle gärna bli landshövding när han blir stor, säger han.

– Fast hur gör man för att bli det, undrar han.

Simon Franssén gillar slottet och nu har han ett mål att sträva mot. Han vill bli landshövding. Pappa Alexander och mamma Sofia var också med på det öppna huset.
Kristina Holmgren och Ulf Eriksson passade på att ta en titt på slottets representationsvåning när landshövdingen bjöd in till ett öppet hus i går.

Mer läsning

Annons