Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordningspolis: "Den tränger inte igenom en täckjacka"

– Elpistol skulle bli ännu en pryl att välja bland, och jag är inte säker på att den tillför något. Ordningspolisen Stefan Lindqvist är tveksam till ännu ett vapen i arsenalen.

Annons

Han har lärt sig en del om elpistolen under sin utbildning och ser inte den som någon patentlösning i svåra beslutssituationer.

– Vi har redan pistol, pepparsprej och batong och dessutom handfängsel och radio att hålla reda på. Det får inte bli för mycket.

"Känslig för vind"– Ett problem med elpistolen är precisionen. Den är känslig för väder och vind och träffsäkerheten långt ifrån 100-procentig. Och man får bara en chans med den.

– Den har ingen effekt om angriparen har kraftiga kläder. Hullingarna tränger till exempel inte igenom en täckjacka.

– Dessutom kan elchocken sätta hjärtat ur balans för känsliga personer. Många äldre och missbrukare kan skadas allvarligt av elpistolen.

Försöker använda ord

Stefan Lindqvist har ännu inte hamnat i någon situation där han behövt tillgripa skjutvapnet, inte ens för att varna.

– Man försöker använda ord så länge det går. Men det räcker inte alla gånger. Då gäller det att snabbt kunna bedöma situationen och välja rätt medel. Alternativen får inte vara för många och jag är inte övertygad om att elpistolen fyller ett behov.

"Vi ser ut som julgranar"

Polisfacket ordförande i Örebro, Anders Sjöberg, menar att i fallet med 16-åringen, kanske en elpistol fyllt en funktion, ett vapen som verkar på lite avstånd men är mindre skarpt än skjutvapen.

– Men hur mycket hjälpmedel ska en polis i yttre tjänst ha? Vi ser redan ut som julgranar. Ska vi i så fall ta bort peppersprejen?

Mer läsning

Annons