Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro är en delad stad

NA inleder i dag en serie där vi granskar det delade Örebro. Hur blir det i ett samhälle när människor med olika bakgrund lever skilda liv, i olika bostadsområden och med mycket olika förutsättningar? Hur blir det när vi inte möts?

Annons
Sofiya Osman i Vivalla och Mats Lundblad i Rynninge.

– Vi måste blandas och ha mer kontakt med varandra, svenskar och invandrare. Det är bättre för skolan, språket, för alla. Vi behöver mötas så här på gångvägen och heja. När vi inte lever blandat är vi rädda för varandra.

Sofiya Osman säger så. Hon bor i Vivalla, kommer från Somalia, har bott i Vivalla i 24 år och trivs mycket bra där.

– Men många svenskar flyttar härifrån, det är synd. När jag kom var alla svenskar, säger Warda Ali, även hon från Somalia. Hon har bott i Vivalla i åtta år.

Hon berättar hur hon blir rädd att det är rasister som kommer när det är allvarliga bråk i Vivalla.

– Samtidigt är svenskar rädda för invandrare, för att man tror att invandrare är terrorister. Nej, vi måste träffas, säger Warda.

– Jag sa häromdagen: Jag tycker faktiskt att man borde dela ut människor lite mer överallt och inte bara på ett ställe. Det är bättre om man blandar lite folk, säger Mats Lundblad som bor i villa i Rynninge.

Örebro har blivit en alltmer delad stad. Statistik som NA har tagit fram visar att i just Rynninge och Vivalla, de två områden i stan där inkomsterna är högst respektive lägst, har utvecklingen gått åt två helt olika håll.

I Rynninge ökade inkomsterna från 297 000 kronor i genomsnitt per person år 2004, till 383 000 kronor 2012.

I Vivalla var utvecklingen under samma period överraskande negativ, där sjönk den genomsnittliga inkomsten. Från 127 000 kronor till 119 000 kronor.

Dessa två områden är några av de mest segregerade i Örebro kommun – på två helt olika sätt. I Rynninge har 90 procent av de boende svensk bakgrund. I Vivalla har 77,7 procent av de boende utländsk bakgrund.

Diskutera genom att kommentera artikeln.

Missa inte något av NA:s granskningar. Köp en prenumeration, digitalt eller på papper här.

Mer läsning

Annons