Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro är landets näst bästa friluftskommun

Tre år i rad har Naturvårdsverket utsett Örebro till Årets friluftskommun. Men när utmärkelsen i dag delades ut för 2015 var det Örnsköldsvik som fick den. Örebro kom tvåa.

Annons

Hur känns det Björn Sundin (S), kommunalråd med ansvar för friluftsfrågor?

– Det var ganska väntat. Det hade varit lite mycket om vi fått utmärkelsen igen. Men det här betyder inte att möjligheterna till bra friluftsliv i Örebro har blivit sämre. Det är tvärtom. Det är bara bra att fler kommuner satsar på friluftslivet.

Enligt Björn Sundin är Örebros styrka att man har en långsiktig satsning som fortsätter år från år.

– Det handlar mycket om investeringar. Vi köper mark och vi rustar mark. Det blir något varje år.

Det senaste tillskottet är Ässkogstorp i Markaskogen söder om staden. Ett gammalt torp med uthus och jordkällare har renoverats. En damm har grävts och det har anlagts nya promenadvänliga stigar i omgivningarna.

I söndags var det invigning och det kom hundratals människor.

– Bullarna räckte inte till. Det är roligt att så många upptäcker att det bara några kilometer bort från stan finns mycket fantastiskt, säger Björn Sundin. Kommunen kommer att fortsätta att satsa på övernattningsstugor.

Örebro tog förstapriset i Årets friluftskommun 2012 och 2013. 2014 delade tre kommuner på priset: Leksand, Söderhamn och Örebro.

Utmärkelsen Årets friluftskommun utgår från en undersökning som Naturvårdsverket gör varje år.

–  Många kommuner gör ett storartat arbete för att underlätta för medborgarna att uppleva naturen. Med priset vill vi uppmärksamma dessa lokala insatser för att utveckla friluftslivet, säger Naturvårdsverkets vikarierande generaldirektör Eva Thörnelöf.

Mer läsning

Annons