Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro bäst på ändtarmscancer 

Örebro läns landsting är snabbast i landet på att behandla ändtarmscancer. Vad det gäller övriga cancersjukdomar ligger länets sjukvård nära rikssnittet.

Annons

Socialstyrelsen mäter hur snabba landstingen är på att sätta in behandling mot cancer efter att patienten har fått diagnosen. Nu har siffrorna för 2013 kommit.

De visar att Örebro läns landsting är snabbast i landet på att behandla ändtarmscancer.

- Resultatet är tack vare ett målmedvetet arbete med att se över rutiner och logistik kring de här patienterna, säger Johan Ahlgren, verksamhetschef på onkologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Örebro.

Att behandla cancer snabbt är angeläget av två anledningar. Dels behöver vissa tumörer behandlas kvickt så att de inte växer och blir större. Dels innebär en cancerdiagnos ofta en stor psykisk press och då är det viktigt att få behandling mot sjukdomen.

Landstinget har infört en maxgräns för cancerbehandling på fyra veckor från diagnos.  Är det tillräckligt?

-Ja, det är rimligt. Om vi kan hålla den kommer väldigt få patienter att få behandlingen för sent, säger Johan Ahlgren.

Men finns det inte cancersjukdomar där behandlingen måste komma snabbare än fyra veckor?

-Det finns det och de diagnoserna är sjukvården så medveten om att risken för att patienten inte skulle få snabb behandling då är minimal. Vi talar till exempel om akut leukemi, säger Johan Ahlgren.

-Men cancersjukdomar med mörk prognos som cancer i bukspottkörteln och elakartad hjärntumör – är det inte viktigt att få behandling snabbt då?

-Tyvärr är det så med de cancerformerna att de hade man behövt upptäcka ett år tidigare för att det ska finnas en rejäl chans. De är så lömska och smygande.

Mer läsning

Annons