Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro bäst på nya instegsjobb

Fler än var sjätte beslut om nytt instegsjobb tas i Örebro kommun. Det är flest av alla kommuner i landet.

Annons

Instegsjobben ger nyanlända möjligheten att arbeta samtidigt som de läser vid SFI. 80 procent av lönen betalas av Arbetsförmedlingen vilket gör anställningsformen särskilt förmånlig för arbetsgivare.

Ändå visar en undersökning som Arbetsförmedlingen gjort på uppdrag av Dagens Nyheter att kommunerna, som är några av Sveriges största arbetsgivare, sällan använder sig av instegsjobb.

Arbetsförmedlingens undersökning visar att Örebro kommun är den kommun i landet som använder sig av instegsjobben i störts utsträckning.

Totalt erbjuder kommunen 160 instegsjobb om året. Anställningarna varar i sex månader, därefter fortsätter ungefär 60 procent till arbete eller studier.

Enligt Zaid Emad, arbetskonsult på Örebro kommun har instegsjobben varit en succé.

– Det har varit en stor framgång här. De här personerna lär sig svenska mycket snabbare än om de bara suttit i skolan. De möter folk, får kontakter och kommer lättare in på arbetsmarknaden. Många har jobbat hela sina liv innan de kommer hit och för dem blir det en återupprättelse att få arbeta och få lön i stället för att leva på försörjningsstöd.

Mer läsning

Annons