Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro en av Sveriges bästa kommuner

Örebro är landets tredje bästa stadskommun att bo i, enligt tidningen Fokus. 

Annons

Det var i dag som nyhetsmagasinet Fokus presenterade en ranking över Sveriges 290 kommuner. Och i kategorin stadskommuner knep Örebro tredjeplatsen. Etta och tvåa kom Uppsala respektive Linköping. 

I den totala listan hamnar Örebro

på trettonde plats vilket innebär en rejäl klättring jämfört med i fjol då Örebro hamnade på 95:e plats. Det var nionde året i rad som Fokus har gjort rankingen. Fokus har med fem underkategorier och 45 variabler granskat allt från huspriser, arbetslöshet till bredbandstillgång och antalet sportanläggningar, skriver tidningen. 

- En fantastiskt rolig utmärkelse. Det visar att vi är på rätt väg i arbetet med att utveckla både kommunen, näringslivet och utbudet av upplevelser. Annars får man inte en sådan här utmärkelse, som bottnar i en gedigen utredning av tidningen Fokus och Handelshögskolan i Jönköping, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad i ett pressmeddelande. 

- Vi tar till oss denna placering med ödmjukhet. Vis av erfarenhet från olika mätningar kan det se lite olika ut men den samlande bilden är att vi i Örebro kan glädja oss åt en positiv utveckling på olika områden. Vår kommun tillsammans med universitetet, näringslivet, regionen och grannkommuner kan erbjuda medborgarna goda möjligheter till ett gott liv. Det känns bra, säger kommundirektör Staffan Isling, 

Länets övriga kommuner knep inga topplaceringar på den totala listan. Här är resterande kommuner och deras placering: 

Askersund 214

Degerfors 267

Hallsberg 170

Hällefors 269

Karlskoga 107

Kumla 100

Laxå 248

Lekeberg 143

Lindesberg 178

Ljusnarsberg 287

Nora 181

Här är de fyra kategorierna: 

Bäst att bo – Storstadskommuner:

1. Stockholm

2. Solna

3. Lund 

Bäst att bo – Stadskommuner:

1. Uppsala

2. Linköping

3.Örebro

Bäst att bo – Landsbygd:

1.Varberg 

2. Ystad 

3. Enköping

Bäst att bo – Glesbygd:

1. Kiruna 

2. Åre

3. Lycksele 

Mer läsning

Annons