Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro en av Sveriges billigaste studentstäder

(UPPDATERAD 17.50) Studenter som vill leva billigt bör rikta blickarna mot Örebro. Här är kostnaderna för att bo och leva bland de lägsta i landet.

Annons
Flygbild över studentbostäder nära Örebro universitet.

Svensk Fastighetsförmedling har i sitt Studentbostadsindex kartlagt kostnaden för allt från boende till en matkasse, busskort och öl på kåren eller krogen.

Studenter som bor i hyresrätt lever billligare i Örebro än i någon annan svensk stad, enligt undersökningen.

– Det är jättekul. Örebro har länge haft väldigt billiga hyror jämfört med resten av landet. Det största problemet här är bristen på bostäder. Köerna till korridorsrum ligger på nästan ett år, säger Morgan Berglund Williams, vice ordförande i Örebro studentkår.

Gävle i toppDet problemet har inte Gävle, som är näst billigast vad gäller hyresrätter, och som dessutom ligger etta, före just Örebro, på listan över studentstäder med billiga bostadsrätter.

– Gävle är ju en ganska liten stad och en ganska liten studentstad. Hittills har det inte varit någon fight om studentbostäderna här, säger Marie Ryen, ordförande i Gefle studentkår.

Fördelaktigt köpa lyaMen nu syns tecken på att det kommer att bli brist på studentbostäder även i Gävle och därmed risk för att priserna trissas upp, påpekar hon.

Enligt Svensk Fastighetsförmedlings Studentbostadsindex är den totala månadskostnaden för en student som bor i bostadsrätt i Gävle 4 536 kronor (5 467 kronor i hyresrätt) vilket inkluderar både boendekostnad samt levnadskostnader.

En klar slutsats i undersökningen är att det är ekonomiskt fördelaktigt att köpa en lägenhet jämfört med att hyra.

Dyrast mat i huvudstaden

Efter Gävle följer Örebro på andra plats och Växjö på tredje.

Storstaden Stockholm är dyrast följd av Lund och Uppsala. En matkasse är också dyrast i Stockholm. Däremot betalar studenterna i Stockholm den lägsta kåravgiften i landet med 160 kronor.

Billigast bira i GävleHögsta kåravgiften har Halmstad med 600 kronor per år, enligt undersökningen om levnadskostnader som också innehåller uppgifter om priser på busskort, lunch och kaffe på skolan samt priset på öl och inträde på kåren och krogen.

Gävle toppar även när det gäller ölpriset, där kostar en stor stark 19 kronor på kåren.

Örebro är näst billigast vad gäller kåravgift (200 kronor per år), men dyrast gällande priset på busskort. Det kostar 590 kronor i Örebro, jämfört med 310 kronor i den billigaste studentstaden, Gävle.

– Vi har drivit en kampanj för billigare buss, men det har väl gått så där, säger Morgan Berglund Williams på studentkåren i Örebro.

Här bor studenter billigast

Topplista bostadsrätt1. Gävle: 4536 kronor

2. Örebro: 4907 kronor

3. Växjö: 4912 kronor

4. Linköping: 5082 kronor

5. Umeå: 5197 kronor

Hyresrätt1. Örebro: 5 262 kronor

2. Gävle: 5467 kronor

3. Karlstad: 5514 kronor

4. Umeå 5624 kronor

5. Göteborg: 5903 kronor

Siffrorna avser total kostnad för att bo inklusive att leva (till exempel matkasse, busskort, kåravgift och lunch på skolan) per månad.

Källa: Svensk Fastighetsförmedling (TT)

Mer läsning

Annons