Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro får beröm av terroristforskare 

Sverige har dålig beredskap för att ta hand om personer som hoppar av extremistgrupper i krigsområden utomlands. Det menar terrorismforskaren Magnus Ranstorp. I en intervju med TT tar Ranstorp däremot upp Örebro som ett gott exempel.

Annons
Magnus Ranstorp.

Sverige har till skillnad från andra europeiska länder dålig beredskap för att ta hand om personer som återvänder från krigsområden. Det menar terrorismforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan, rapporterar TT.

– I Göteborg och Örebro har arbetet påbörjats, men på andra platser har man inte ens diskuterat de här frågorna. Det är inga stora insatser som måste göras, men vi har hela tiden sagt att den första instansen som de här människorna möter ska inte vara säkerhetspolisen, säger Magnus Ranstorp.

För ett år sedan åkte flera personer från Örebro till Syrien. Vad NA erfarar ska det röra sig om nio personer. Det kommunala projektet "Partnerskap Vivalla" är en av alla aktörer som arbetat aktivt och uppsökande gentemot dessa personer sedan de återvänt hem.

– Vi har gjort en hel del aktiva handlingar och faktiskt lyckats få en hel del av dem i jobb. Och även någon förälder, berättar partnerskapschefen Thomas Gustafsson.

Gustafsson säger också att de även hjälpt till att skapa "kanaler" in till vuxenutbildning som exempelvis Komvux.

Mer läsning

Annons