Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro flygplats ännuinte påverkad av askan

Örebro flygplats har ännu inte påverkats av askmolnet från den isländska vulkanen Grimsvötn. 

Annons

- Nej, just nu har vi inga inskränkningar i trafiken. Men vi följer hela tiden prognoserna från Luftfartsverket och Transportstyrelsen, säger Mikael Smedberg, vd på Örebro airport.

Vid 8.45-tiden i morse hade askmolnet nått den norska kusten, och ett par flygplatser på västkusten stängdes.

Hög koncentration

Enligt Jesper Blomster, meteorolog vid SMHI på Arlanda, är det troligtvis endast vid den höga koncentrationen som flygtrafiken kan komma att påverkas.

- Den höga koncentrationen av aska ser ut att nå Landvetter, och medelhög koncentration i Trollhättan. Övriga flygplatser ser inte ut att nås av den. Låga koncentrationer av aska når även Karlstad, Örebro, Linköping, Norrköping, Halmstad samt Ängelholm, säger han till TT.

Mikael Smedberg har på tisdagsmorgonen en känsla av att Örebro flygplats kommer att klara sig undan ganska bra.

- Men vi flyger ju bland annat till Köpenhamn, och flyg till den destinationen kan ligga i riskzonen senare i dag, säger han till NA.

Hur ser er beredskap ut för ett eventuellt flygstopp?

- Vi har ingen särskild beredskap, men personalen i flygtornet håller kontinuerligt koll på läget. Får vi information om nya förutsättningar kan vi med mycket kort varsel stoppa eller starta trafiken. Mest påverkade av det här läget är personalen på marken samt flygledningen, säger Mikael Smedberg.

Senare under förmiddagen förväntas Luftfartsverket leverera en ny prognos för hur Sverige kan tänkas påverkas av askmolnet.

Mer läsning

Annons