Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro ingår i nätverk för lycka

På lördagen firades World happy day, fritt översatt Världslyckodagen. Örebro och Skövde är de två städer i Sverige som ingår i ett världsomfattande lyckonätverk. Filmen Happy har premiär i bland annat Örebro.

Annons

Lycka kostar inget och alla har lika stor möjlighet att uppleva lycka.

Det menar Kjell Kallenberg, professor i livsåskådning, etik och hälsa och tidigare sjukhuspräst vid Universitetssjukhuset Örebro.

– Jag har inte forskat om lycka, är det första han säger när samtalet förs över på just det ämnet.

– Men jag har ägnat mig ganska mycket åt människors hälsa och välbefinnande.

– Uppfattningen att det finns ett krav, eller är en rättighet att vara lycklig kan vara rent kontraproduktivt eller till och med få en motsatt effekt och leda till orimliga förväntningar.

Kostar inget

– Mycket tyder på att lycka är en slags känsla som bara infinner sig. Lycka är en insikt som bara jag har av en upplevelse, något jag känner, att möta ett barns blick eller vara med någon speciell människa.

– Lyckan kostar inget, utan är något som bara infinner sig, lycka finns som ett positivt känslomässigt stråk i vardagen.

– Att man kan uppnå lyckan genom konsumtion tror jag mindre på. Däremot verkar människor som engagerar sig i andra människor få en hel del lycka på köpet, medan att satsa på sig själv och självuppfyllelse inte har samma effekt.

Ett slags ögonblick

– Visst kan det finnas en ekonomisk grund för lycka. För mycket eller för lite får hälsoeffekter, det finns studier som visar att rika och fattiga mår sämre, säger Kjell Kallenberg och försöker definiera en lyckokänsla som ett slags ögonblick, en insikt av en fördjupad livskänsla som upplevs som vad som kan kallas lycka.

– Därför har alla lika stor möjlighet att uppleva lycka och den kan inte kvantifieras, säger han.

Fakta

Nordstedts Svenska ordbok:

lycka subst. 1 djup glädje, glädje, djup tillfredsställelse, sällhet, salighet, upprymdhet, eufori 2 gynnsamt öde, öde, slump, skickelse; tur, framgång, medgång, succé, välgång, välfärd

Mer läsning

Annons