Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro kan ha haft rekryterare till IS

Örebro har utmärkt sig vad gäller IS-resor och det är möjligt att det funnits en rekryterare i stan. Det säger Linus Gustafsson, forskare på Försvarshögskolan, som besökte Örebro i veckan.

Annons

Försvarshögskolan bedriver just nu ett forskningsprojekt om IS i sociala medier. Rapporten väntas vara klar till slutet av sommaren och forskaren Linus Gustafsson benämner den som en ”kioskvältare”.

Sociala medier har fått en viktig roll när det handlar om rekrytering till väpnade grupper i Irak och Syrien.

I de olika kanalerna framträder personer från Sverige i Syrien och uppmanar andra att ansluta sig. Det finns också personer som propagerar från Sverige.

– Social medier är en viktig aspekt för att förstå extremism och vilka motiv som de använder när de legitimerar sina handlingar, säger Linus Gustafsson.

Har ni funnit användare i Örebro?

– Framför allt har vi sett en koncentration till Göteborg. Det finns exempel på personer från Örebro men de är få, som vi ser det i dag.

På vilket sätt har Örebro utmärkt sig vad gäller IS?

– Framför allt stadsdelen Vivalla har ploppat upp ganska tydligt. Det fanns ett tiotal personer som på kort tid anslöt sig och det från ett litet område. Det var unikt och stack ut i den nationella analysen.

Varför var det en sådan koncentration tror du?

– Frågan är om det under en viss period fanns en rekryterare. Det är möjligt, eftersom det var en sådan koncentration i tid med personer som reste. Det finns även rykten om att så var fallet, säger Linus Gustafsson.

Mer läsning

Annons