Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro kan vara riskområde

Det var många som passade på att vaccinera sig mot TBE när det privata företaget Glömstapoolens vaccinationsambulans hade parkerat utanför Ica Maxi vid Eurostop.

Annons

Antalet fall i Sverige med TBE ökade med 111 fall till 285 förra året. TBE står för fästingburen encefalit och är en virussjukdom som sprids via fästingar. Att åka runt och vaccinera folk i vaccinationsambulansen är ett slags tillgänglighetsprojekt för att göra det lättare att skydda sig mot TBE.

– Om man ska vistas i ett riskområde bör man överväga att vaccinera sig. Örebro har blivit ett nytt riskområde, säger Lasse Svensson, som är sjuksköterska och vaccinatör.

Örebro inget riskområdeMen i telefon säger Hans Fredlund, smittskyddsläkare vid USÖ, senare att han tycker att den som vistas en längre period i ett riskområde ska vaccinera sig, men han ser inte Örebro som något riskområde.

– Nej, vi har haft två fall sammanlagt under alla tider där vi inte har säkerställt att man har haft en smittkälla utanför länet. Däremot är det så att TBE drar sig västerut och är i mitten av Sörmland nu, så Örebro kommer att bli ett riskområde. Men vi uppfattar det inte som ett riskområde i år, säger Hans Fredlund.

Stort intresse

När Glömstapoolens ambulans parkerade vid Ica Maxi var intresset stort.

– Vi hade en lång kö när vi kom. Om man tar en vaccination nu och sedan en efter månad har du ett fullgott skydd hela säsongen, sedan tar men den tredje i grundvaccinationen till våren, säger Pelle Svensson.

Ambulansen kommer tillbaka den 2 juni. Men den som har funderingar kring TBE och vaccination tycker Hans Fredlund ska ta kontakt med en vårdcentral eller vaccinationsmottagningen på Läkargruppen.

Mer läsning

Annons