Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro kommun fårböta 200 000 kronor

Att ta ut för mycket vatten ur Södra Ånnabosjön till snökanonerna i Storstenshöjden kostar kommunen 200 000 kronor i en företagsbot.

Annons

En vattendom från 1981 ger kommunen rätt ta ut 20 000 kubik vatten för att använda till konstsnö från den 1 december till den sista mars.

Men efter hand togs det betydligt mer vatten än så från sjön. Till slut var man uppe i omkring 110 000-120 000 kubik.

– När vattendomen kom 1981 fungerade det med 20 000 kubik, men sedan har man byggt ut Storstenshöjden med ett antal snökanoner och fått en annan teknik. Helt plötsligt glömde man bort att det fanns en vattendom. Det är väl den enkla förklaringen, säger Stein Fossan, byggnadsingenjör på kommunen.

När länsstyrelsen fick reda på det otillåtna uttaget av vatten, som dels använts till Storstenshöjden, dels till en anläggning för längdskidåkning, åtalsanmäldes kommunen. Nu har kommunen gåt med på betala en företagsbot på 200 000 kronor

– Vi har självklart diskuterat med den politiska ledningen, men det fanns inte så mycket att välja på, säger kommundirektör Staffan Isling.

Kommunen har ansökt om en ny vattendom, där man ska få ta ut mer vatten från sjön. Ansökan har varit ute på remiss och kommunen har till den 31 januari på sig att svara på de synpunkter som har kommit in

– Jag tycker att det är hanterbara remissynpunkter, så vi behöver inte göra några fältarbeten, utan de svar som vi ska lämna har vi kunskap om, säger Stein Fossan.

Förhoppningen är att få en ny vattendom till nästa säsong.

Storstenshöjden

Vattnet ur Södra Ånnabosjön räcker till kanonsnö för Storstenshöjdens norra backe.

Det krävs stora mängder natursnö för att även kunna öppna södra backen.

Vatten till längdspåret tas från Östra Ånnabosjön.

Läs mer om Storstenshöjden här. (extern länk)

Mer läsning

Annons