Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro och Karlskoga certifieras för säkrare uteliv: ”Ju fler som rör sig i city ju tryggare blir det”

Som en av 18 städer får Örebro Purple flag certifiering för sitt arbete med ett tryggare och mer upplevelserikt kvällsliv.

Annons

”Jag är otroligt tacksam för det engagemang som alla inblandade i projektet har visat. Tillsammans har vi fortsatt bevisat att Örebro är en stad i framkant när det gäller den totala upplevelsen dygnet runt”, säger Malin Carlsson, projektledare på City Örebro för Purple Flag (Lila Flagg), i ett pressmeddelande.

Kraven för att certifieras enligt Purple flag baseras på kriterier utifrån fem fokusområden: säkerhet, tillgänglighet, utbud, plats och policy. Områdena har tagits fram för att samla totalupplevelsen och förväntningarna som stadskärnor erbjuder kvälls- och nattetid.

”Ju fler som rör sig i city ju tryggare blir det, det ger intäkter till handel, fik, restauranger, hotell och övriga kommersiella verksamheter. Det gynnar oss alla”, säger Ullis Sandberg (S), kommunalråd, i pressmeddelandet.

Under 2014-2015 genomfördes Purple flag som ett pilotprojekt med nio städer, sedan dess har 13 städer certifierats. Nu är det dags för ytterligare fem städer att certifieras och bland dessa finns både Örebro och Karlskoga från länet.

Stina Storm

”En bättre kvällsupplevelse i en stadskärna uppnår vi när vi tar hänsyn till aspekter så som trivsel, tillgänglighet och trygghet. I och med Purple Flag-arbetet ser vi ytterligare en tydlig indikation på att offentliga och privata aktörer i Örebro strävar mot samma målbild och krokar arm för att fortsatt förbättra stadskärnan och dess utbud, med ledstjärnan att alla känner sig inkluderade”, säger Stina Storm, vd City Örebro.

Även i Karlskoga ser man positivt på certifieringen.

"Det är ett gott kvitto på att genom samverkan kan vi göra Karlskoga mer attraktivt. Vi är glada över att vi gemensamt arbetar mot att förbättra centrum under kvälls- och nattetid", skriver Sven-Olov Axelsson, kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Sedan 2016 har representater från näringslivet, polisen, tjänstemän och politiker och organisationer i Karlskoga gjort flera gemensamma kvällsvandringar i centrum. Det har resulterat i flera trygghetsskapande åtgärder som klottersanering, åtgärdad belysning och samarbete mellan polis och andra aktörer har inletts.

"Modellen för Purple flag är också något vi ser att man kan använda inom andra områden för att utveckla vår stad", skriver Karin Björkman, kommundirektör i Karlskoga, i pressmeddelandet.

Fakta:

Purple Flag har funnits sedan 2006 och ett 50-tal städer i Storbritannien och Irland har deltagit i programmet med goda mätbara resultat. Den lila flaggan blir symbolen för en säker, trygg och attraktiv stad som håller en hög och trygg kvalitet, kvälls- som nattetid. Flaggan blir med andra ord ett värdefullt komplement till stadens marknadsföring och varumärkesbyggande.

Mer läsning

Annons