Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro och Kumla delar på vindkraft

Örebro kommun ska bygga vindkraftverk ihop med Kumla. Det beslutade kommunfullmäktige på onsdagen. Det fanns dock synpunkter kring om det är en kommunal uppgift att starta bolag och producera el.

Annons
Gemensam satsning. Örebro och Kumla ska tillsammans bygga vindkraftverk

Kumla och Örebro ska bilda ett vindkraftsbolag tillsammans. Ett bolag som ska vara öppet så att andra intressenter kan köpa in sig. Man ska även ge privatpersoner en chans genom att ett vindkraftskooperativ ska bildas.

– Det här är ett strategiskt klimatbeslut. Det är en av de stora framtidsfrågorna och om vi ska klara den hållbara utvecklingen som finns formulerad i Örebro kommuns klimatplan, sade Lennart Bondeson (KD).

Hållbar tillväxtHan såg onsdagens beslut som en väg mot en hållbar tillväxt, men samtidigt påpekade Lennart Bondeson att ett vindkraftsbolag kan ge resurser tillbaka till kommunen.

– Det här nya bolaget kan frigöra medel ganska snart till den kommunala verksamheten för att det är så lönsamt att satsa på vindkraft, sade han.

Ekonomiska riskerMaria Haglund (M) pekade däremot på att det finns ekonomiska risker med kommunala bolag. Hon ansåg att det inte är kommunens uppgift att starta dem, utan att skapa förutsättningar för dem.

– Att bygga vindkraft är väldigt lovvärt, men jag vill vara tydlig, när majoriteten ger sig ut på affärsäventyr är det Örebros välfärd som är borgenären, sade hon.

Rätt väg?Staffan Werme (FP) undrade också över om det är rätt väg att gå genom att bilda ett kommunalt bolag, och han såg även en risk i att bolagets vinster gick tillbaka till kommunen.

– Problemet är att om ni dränerar bolaget från de här vinsterna, vad ska man då bygga vindkraft för i framtiden? Om man i stället hade valt att tydligt arbeta med den privata sektorn, då hade de resurserna stannat i bolaget så det kunde bygga ännu fler vindkraftverk, sade han.

Fredrik Persson (MP) från oppositionen var däremot glad över vindkraftssatsningen.

– Jag tycker att det är glädjande att vi har en kommunledning som vill gå före och satsa på fossilfritt i stället, sade han.

Mer läsning

Annons