Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro universitetet ska utveckla e-handel

Örebro universitet har tillsammans med Handla24 och Örebro kommun fått 200 000 kronor från KK-stiftelsen för att anpassa e-handel av matvaror till hemtjänstens behov

Annons

Uppdraget är att utveckla en affärsmodell med utgångspunkt i de intressen och värderingar som hemtjänstspersonal, brukare och butikspersonal har.

Nästa steg är att utveckla det system för e-handel som redan finns för privatpersoner så att det blir anpassat till hemtjänsten.

– Vår strävan är att komma ifrån att hemtjänstpersonal spenderar en till två timmar i veckan per brukare på att köpa mat – det är varken god ekonomi eller tjänstekvalitet, säger Karin Hedström, forskare i informatik vid Örebro universitet.

– En utveckling av e-handeln är bra både för handeln och för hemtjänsten. Användningen inom offentlig sektor är oerhört viktig för att handeln ska kunna expandera och samtidigt ger en tjänst, som är anpassad efter den offentliga sektorns behov, hemtjänsten en möjlighet att erbjuda bättre service.

– Behoven som till exempel en veckohandlande barnfamilj har skiljer sig ganska mycket från de behov hemtjänstpersonal och brukare har. Det gäller både funktion och gränssnitt på webbshopen men också leverans och samordning.

– Tidigare forskning har varit teknikfokuserad och inriktad på affärsverksamhetens lönsamhet och effektivitet. Vår utgångspunkt är hemtjänstens användning och hur man kan anpassa tekniken. Vi vill hitta en bra lösning som kan innebära ökat inflytande för brukarna över sina matinköp men också spara tid och därmed pengar inom hemtjänsten.

Fotnot: KK-stiftelsen är högskolornas forskningsfinansiär med uppdrag att stärka Sveriges konkurrenskraft och förmåga att skapa värde

Mer läsning

Annons