Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro växerså det knakar

Antalet örebroare ökar hela tiden och det beräknas att det behövs drygt 5 000 nya bostäder i Örebro de närmaste nio åren.

Annons

– Jag tycker nog att vi har en hyfsad beredskap för det här, säger Björn Sundin (S), ordförande i programnämnd samhällsbyggnad.

Det kommer att bli många fler örebroare de närmaste åren. För att alla ska ha någonstans att bo behövs det byggas ungefär 600 bostäder, både villor och lägenheter, varje år fram till 2020. Det framgår av kommunens boendeplanering.

– Vi hoppas på en blandning över hela staden med privata som bygger villor och stora fastighetsägare som bygger flerbostadshus med bostadsrätter och hyrsrätter, säger Björn Sundin.

Finns planer

Det finns redan långsiktiga planer som visar hur politikerna tänker sig utvecklingen i kommunen, men Björn Sundin talar om att de har bett tjänstemännen ta en plan på tre till fyra års sikt.

– Att man pekar lite tydligare på var vi ser att områden växer de närmaste åren, men också på vilka principer vi använder när vi tilldelar mark, säger han.

Blandning viktig

En av de viktigare principerna är att det blir en blandning av boenden.

– Redan i dag säger vi i princip att det ska vara en tät blandning med hyresrätter och bostadsrätter, villor och flerbostadshus, den blandningen ska vi ha. Sedan kan vi konstatera att vi lyckas inte alltid med det i alla områden. Vi behöver bli mer aktiva i kommunen så vi får den här blandningen, säger Björn Sundin.

God beredskap

Han tycker att beredskapen med mark för byggande är god.

– Både när det gäller kommersiella lokaler och bostäder har vi en hyfsad framförhållning, säger Björn Sundin.

Henrik Elamson (M), andre vice ordförande i nämnden, tycker bland annat på att kommunen måste underlätta för privata hyresvärdar att bygga hyresrätter och bostadsrätter samt att servicen från kommunen vid byggen går smidigt och effektivt.

– Sedan måste vi fundera lite på hur Öbo agerar. Var de ska vara starka och om de kan hjälpa till att bygga, säger han.

Självklar princip

Han tycker att principen om en blandad bebyggelse är självklar.

– Samtidigt tycker jag att vi inte får vara för strikta. För om vi kräver att det ska vara på ett visst sätt från kommunen tror jag att vi hämmar utvecklingen. Vi måste vara tydliga med att vi önskar en blandad bebyggelse, det tror jag är bäst. Men det får inte bromsa, säger Henrik Elamson.

Läs mer i fredagens NA, papperstidningen.

Örebro växer - beräknad ökning

År 2011 hade Örebro kommun 135 460 invånare.

Fram till 2020 beräknas antalet stiga till 151 000 invånare.

Den beräknade ökningen antar man till största delen kommer att bestå av inflyttning under perioden.

Resten är ett födelseöverskott.

Behovet av nya bostäder beräknas till lite drygt 600 per år fram till 2020.

Förutom de demografiska faktorerna påverkas efterfrågan på bostadsmarknaden av ekonomiska faktorer och en tredje faktor som kan påverka bostadsval och efterfrågan är information och marknadsföring.

Källa: Örebro kommun.

Mer läsning

Annons