Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroåklagare tas iförsvar efter press-info

Mannen som misstänktes för mordet på Eva Magnusson tog sitt liv. Bara timmar senare släppte åklagaren Helena Eckerrot Flodin bevis mot honom. Nu försvaras hon av riksåklagaren.

Annons

Den 52-årige mannen som misstänktes för mordet på Eva Magnusson tog sitt liv i häktet i Örebro i slutet av mars. Några timmar efter självmordet skickade polisen ut ett pressmeddelande med detaljerade bevis mot mannen. Där stod bland annat att blod från Eva Magnusson hittats hemma hos 52-åringen och att hans fingeravtryck och dna fanns på en påse som Eva Magnussons huvud låg i när hennes kropp hittades i Kilsbergen.

"Mycket anmärkningsvärt"

Rättssäkerhetsorganisationen (RO) JO-anmälde kammaråklagare Helena Eckerrot Flodin eftersom man tyckte det var mycket anmärkningsvärt att peka ut 52-åringen som mördare.

Nu har vice riksåklagare Kerstin Skarp svarat JO. Hon anser inte att Eckerrot Flodin gjort något fel.

”Syftena med att gå ut med uppgifter har varit goda och, enligt min bedömning, fullt legitima”, skriver hon. Kerstin Skarp anser heller inte att åklagaren har brutit mot oskyldighetspresumtionen.

Stoppa ryktesspridning

I ett skriftligt svar till JO säger Eckerrot Flodin att uppgifterna lämnades ut för att stoppa ryktesspridning, eftersom flera felaktiga uppgifter cirkulerade i medierna. Hon tyckte det var viktigt att poängtera att det inte fanns någon annan misstänkt än 52-åringen.

– Nu väntar vi på vad JO säger, men för mig känns det bra att min arbetsgivare inte har någon kritik mot mig, säger Eckerrot Flodin till NA.

Som åklagare var hon förundersökningsledare för mordutredningen. Men hon påpekar att pressmeddelandet kom från polisen.

– Jag jobbar på en annan myndighet. Hur ett pressmeddelande formuleras vet jag inte ens om jag kan påverka.

Polisen ska svara

Riksåklagaren ser de speciella omständligheterna och det mycket stora allmänintresset som en anledning till att ställa sig bakom att polisen gick ut med ett pressmeddelande så snabbt som möjligt.

Mer läsning

Annons