Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare åtalas för bokföringsfusk

En man som drivit ett företag i Örebro misstänks ha undanhållit 1,4 miljoner kronor i bokföringen. Under polisutredningen har han erkänt. Mannen åtalas nu vid Örebro tingsrätt misstänkt för bokföringsbrott.

Annons

Kammaråklagare Elisabeth Börjesson skriver i stämningsansökan att företagaren med uppsåt, eller i andra hand av oaktsamhet, åsidosatt skyldigheten att sköta bokföringen, enligt bokföringslagen.

Pågick i flera årBrottsligheten ska ha pågått mellan 2007 och 2010 och består enligt åklagaren i att affärshändelser i bolaget inte noterats.

Ett av åren saknas intäkter på drygt 600 000 kronor och ett annat år närmare 570 000 kronor ett tredje år 186 000.

Åklagaren skriver att det på grund av de ofullständiga uppgifterna är omöjligt att bedöma rörelsens förlopp, den ekonomiska ställningen och resultatet.

Förhör av den misstänkteVid rättegången blir det förhör med den misstänkte.

Åklagaren kommer också att presentera en genomgång som en av polisens ekonomer gjort av räkenskaperna.

Förhöret är till för att styrka att ingen bokföring finns.

Bland bevismaterialet finns även kontoutdrag och aktuella intäkter. Kundfakturor ska också bevisa att ingen bokföring är gjord.

Inget datum fastställtDet finns dessutom en skrivelse från en företagskonsult, den ska användas som bevis för att mannen haft ett uppsåt med sin uteblivna bokföring. Det är inte bestämt när rättegången hålls.

Mer läsning

Annons