Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare bakom facebookkupp mot SD

Två örebroare har startat Facebookgruppen ”Mejla din bild till Jimmie Åkesson”, som en reaktion på Aftonbladets artikel om en Sverigedemokrat som fotade oliktänkande under Almedalsveckan.

Annons

Det var när Jimmie Åkesson (SD) höll sitt tal i Visby som Aftonbladet konfronterade en person som, enligt tidningen, fotograferade ”meningsmotståndare” för att lägga upp bilderna på nätet.

Starta facebookgrupp

Vännerna Åsa Wilson, reporter på ETC Örebro, och Anna Rytterbrant, reporter på Hem Hyra i Örebro, diskuterade händelsen och kom på idén att starta en grupp på Facebook som uppmanar folk att skicka en bild på sig själv till Jimmie Åkesson.

– Vi tyckte att det var humoristiskt. SD behöver bilder på 94 procent av Sveriges befolkning för att visa alla som inte tycker som de gör. Vi gjorde det för att visa att det är löjligt och ogenomförbart, säger Åsa Wilson om gruppen som i går eftermiddag hade drygt 5 600 medlemmar.

Journalister

Om att de båda är journalister och genom gruppen gör ett ställningstagande, säger Åsa Wilson:

– Vi jobbar båda på tidningar som är partipolitiskt obundna, men har politiska åsikter. Det finns ingen tidning som är totalt opartisk gällande främlingsfientlighet och demokrati.

Olika åsikter

Att Sverigedemokraterna sysslar med kartläggning av oliktänkande är dock inte sant, hävdar representanter från partiet. Åsa Wilson säger annorlunda. Hon konstaterar att personen som fotade i Visby sitter i kommunfullmäktige i Trollhättan. Dessutom visar hon att det faktiskt finns ansiktsbilder av demonstranter på partiets hemsida.

– Om man demonstrerar så är det visserligen en offentlig handling, men om Sverigedemokraterna fotograferar systematiskt är det faktiskt ganska obehagligt, säger hon.

”Påhitt från Aftonbladet”

Jimmie Åkessons pressekreterare, Linus Bylund, anser hela grejen vara ett ”påhitt från Aftonbladet”. Han säger att mannen var där för att fota partimedlemmar och att han passade på att ta en bild på ett par tjejer som Säpo tog bort från platsen.

– Det hade varit jätteskoj med en Facebookgrupp om det var sant. Men nu blir det ganska juvenilt. Det är ett ord som beskriver det bra, säger Linus Bylund.

Bilder ramlar in

Och bilderna som uppmanas att skickas till Jimmie Åkesson och partiet har redan börjat ramla in.

– Jag har sett några mejl och det är inga vackra bilder de skickar. Jag vet inte om utstyrseln är ideologiskt betingad, men det är i alla fall inga fotomodeller jag har fått bild på, säger han.

Mer läsning

Annons