Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare blir minister

Örebroaren Elisabeth Svantesson (M) blir ny arbetsmarknadsminister efter en rockad i regeringen.

Annons
Elisabeth Svantesson.

Gunilla Carlsson lämnar posten som biståndsminister. Det uppdraget ges istället till den nuvarande arbetsmarknadsministern Hillevi Engström, som alltså ersätts av Elisabeth Svantesson.

Elisabeth Svantesson är riksdagsledamot och ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Svantesson är född 1967, är nationalekonom och har en tjänst på Örebro universitet. Hon har suttit i riksdagen sedan 2006. Hennes licentiatavhandling handlade om nyanlända invandrares första år i Sverige. Hon har också tidigare varit ordförande för Moderaternas grupp som tagit fram partiets integrationspolitik. Hon är också ledare för den kristna riksdagsgruppen som samlar ledamöter från flera olika partier.

Svantesson är bekant bland annat för dem som följer NA:s ledarsida. Hon skriver gästkrönikor en gång i månaden.

– Jag anlitade henne för att hon skriver bra och resonerande texter. Jag vill gärna att hon fortsätter, säger NA:s ledarskribent Lars Ströman, som i så fall har två statsråd som gästkrönikörer på ledarsida. Även integrationsminister Erik Ullenhag (FP) skriver gästkrönikor.

Så här kommenterar S-ledaren Stefan Löfven färändringen på arbetsmarknadsministerposten:

- De kan byta hur många generaldirektörer och arbetsmarknadsministrar de vill. Det spelar ingen roll. Det är politiken de måste ändra på, säger Stefan Löfven till TT. Om regeringsförklaringen säger Stefan Löfven att Reinfeldt "sjunger samma visa som han nu har gjort i sju år".

- Trots hög arbetslöshet så har han bara ett recept, och det är skattesänkningar.

Fredrik Reinfeldt presenterade Elisabeth Svantesson på en presskonferens på tisdgseftermiddagen. Han lyfte fram  regeringens arbetsmarknadsförslag i den kommande budgeten.

- Elisabeth har gedigen bakgrund inom akademi, arbetsliv och politik. Hon har kunskap om bland annat nyanlända som kommer hit.

Reinfeldt redogjorde också för Elisabeth Svantessons bakgrund.

– Hon är också troende. Jag har lämnat svenska kyrkan och vårt parti har tagit beslut om att inte delta som parti i det kyrkoval som var häromdagen.

Enligt Reinfeldt har Svantesson bland annat agerat som lärare inom Livets ord.

- Det här är något vi har pratat om. Det här kommer inte ha kopplingar till hennes ansvarsområde.

Mer läsning

Annons