Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare bröt mot reglerna - räddade liv

SOS-operatören Lisa Bäckström från Örebro gick emot arbetsreglerna – och räddade liv. På fredagen uppmärksammades hjälteinsatsen i Gomorron Sverige i SVT.

Annons

Det var dramatiska scener som utspelades sig förra sommaren när skogsbranden i Västmanland växte till den största i modern tid i Sverige. En person omkom – och det hade kunnat bli minst en till om det inte var för en 50-åring från Östansjö, som visade handlingskraft i en akut situation.

På fredagen uppmärksammade Lisas stora beslut, att under ett larm beordra vattenbombning via sju helikoptrar. Något som hon inte har mandat till att besluta om. Utan det ligger i stället på Räddningsledaren.

Beslutet räddade livet på Reine Ullén. Gomorron Sverige hade tagit del av det känslosamma larmet när en uppgiven Reine ringde SOS Alarm.

– Hjälp mig! Hjälp mig nu! Jag brinner upp, jag brinner upp, säger han med svag röst.

Lisa svarar:

– Hallå Reine. Vi kommer till dig, ambulans och brandkår är på väg, svarade Lisa.

Hon hörde snabbt att det var väldigt allvarligt läge.

– Jag hörde direkt att det här låter illa. Jag är ganska van att höra förtvivlan men det här är det värsta som jag har hört, säger hon när de båda träffas för första gången i SVT:s sändning.

Reine:

– Jag minns ingenting. Det var Lisa som hade ringt upp mig. Det är riktigt jobbigt att höra det här. Skriket och förtvivlan var fruktansvärt. Det glömmer man inte, säger han och fortsätter:

– En kvart senare hade jag inte överlevt. Jag var totalt slut. Allting brann runt omkring. Marken och allting. Jag hade ingenstans att ta vägen. Jag insåg att jag inte överlever, säger han.

Reine ringde till och med sin fru och tog farväl. Han har fyra barn.

Men Lisa vägrade att ge upp:

– Jag ville bara rädda liv. Jag förstod och kände på mig att det bara var minuter kvar. Jag visste vem jag kunde ringa och vad jag kunde få ut, berättar hon.

Helikoptrarna fick släppa vattenbomber på chans för att försöka hjälpa brandmännen fram till Reine. Och plötsligt gav det effekt. När NA pratar med Lisa berättar hon mer detaljrikt om brandkaoset.

– Jag satt kvar i Stockholm och pratade med Reine efter programmet. Till och med så länge att jag missade tåget hem. Jag är jätteglad över att jag kunde prata med honom om det här och att han fick förklara om situationen, säger hon.

– Det var ett mirakel att han överlevde. Han är så brännskadad på sin kropp att det kommer vara operationer i ett och ett halvt till tre år framöver. Där han var var det som ett inferno. Det brakade, var ett obeskrivligt ljud, marken rörde på sig och rökgaser gjorde att eldklot snurrade runt i luften.

Känner du dig som en hjälte?

– Jag vill inte förstora mig själv. Jag gjorde bara det som jag kunde och som säkert många andra hade gjort i samma sitiation. Jag har bara en liten del i det här räddningsarbetet. Men jag är rörd över alla sms och samtal som jag fått från folk sedan det här kom ut, säger Lisa.

(OBS! Inslaget börjar cirka 58 minuter in i programmet). 

Se Lisa vara med i Gomorron Sverige här!

Hör Lisa berätta mer i SOS Alarms egen podcast. Den lyssnar du på här!

Mer läsning

Annons