Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare dog av medicinförgiftning

En 39-årig man från Örebro hade stora huvudvärksproblem och fick den vanliga medicinen Tryptizol utskriven. Några månader senare hittades han död.Orsak: Medicinförgiftning.

Annons

Mannen hade under flera år kontakt med sjukvården i Örebro på grund av sina huvudvärksproblem.2007 blev han sjukskriven. Han hade kontakt med läkare, en kurator och en sjukgymnast på en vårdcentral för att komma till rätta med problemen.

Vanlig medicin

Men det blev inte bättre och han skickades förra hösten vidare till Universitetssjukhuset där han besökte en smärtklinik och den psykiatriska kliniken.

Han besökte även den neurologiska kliniken där han fick medicinen Tryptizol utskriven.

– Det är en ganska vanlig medicin som användas vid olika tillstånd, som till exempel depression och kronisk smärta, och det var på grund av smärtan som han fick det, berättar läkaren Jan Johansson.

Hittades död

Efter kontakten med USÖ återgick mannen till vårdcentralen, där man i början av året valde att trappa ner på Tryptizol-behandlingen.

Men i slutet av februari hittades mannen död. Först fastställdes dödsorsaken till plötsligt hjärtstillestånd.

Anhöriga till mannen ville dock göra en vidare medicinsk utredning – och nyligen kunde man konstatera att 39-åringen i själva verket dött på grund av för höga halter av Tryptizol.

– Medicinen kan ge vissa bieffekter, som hjärtklappning, och det är känt att den kan vara farlig i vissa fall. Men det är som sagt ingen ovanlig medicin, säger Jan Johansson.

Utredning

Nu har den aktuella vårdcentralen lex Maria-anmälts och vidare utredning kommer att göras. Eftersom flera avdelningar inom sjukvården har varit inblandade i 39-åringens fall kommer Socialstyrelsen troligtvis begära in fler yttranden kring situationen.

– Vi hoppas kunna konstatera vad som har hänt. Vi får se om vi har följt de riktlinjer som vi borde, säger Jan Johansson som är anmälningsansvarig läkare vid primärvården.

Mer läsning

Annons