Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare döms för grovt bedrägeri

15 månaders fängelse blev domen mot en 34-årig örebroare som lurade Försäkringskassan på närmare 725 000 kronor.

Annons

I mars 2004 blev 34-åringen sjukskriven eftersom han var utbränd. Men i själva verket mådde han inte så dåligt. Under 4,5 år hade han flera anställningar och fick i princip dubbel lön – från sina arbetsgivare respektive Försäkringskassan.

Historien rullades upp när en av hans arbetsgivare kontaktade Försäkringskassan och ansökte om ersättning för hans sjuklönekostnader. Sista utbetalningen från Försäkringskassan skedde i september 2008.

Dömd mot sitt nekande

Mannen dömdes mot sitt nekande. Han trodde att pengarna från Försäkringskassan gällde en ersättning för en handskada. Det skulle alltså röra sig om en form av handikappersättning.

Alla utredningar och kontakter med Försäkringskassan trodde han gällde handskadan.

Örebro tingsrätt tror inte på honom. 34-åringen har många gånger varit i kontakt med sin läkare och Försäkringskassan. Det har då aldrig varit tal om handskadan. Det enda som avhandlats har varit hans psykiska besvär.

Allvarligt

Han döms nu till 15 månaders fängelse för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. Domstolen skriver att brottet är allvarligt, bland annat på grund av det höga beloppet.

Mer läsning

Annons