Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare döms för studiemedelsbluff

En Örebrokvinna döms för att ha lurat Centrala Studiestödsnämnden, CSN, på 330 000 kronor.

Annons

I flera omgångar ska hon ha vilselett och fått ut pengar genom förfalskade betyg och intyg. Kvinnan döms för grovt bedrägeri.

Betygen och intygen skulle visa att hon deltagit i utbildningar och fått godkända studieresultat. Det var i samtliga fall dokument som gällde skolor utomlands.

Skolorna har kontaktats av CSN och svaren har blivit att papperen är förfalskade. Utredningen har visat att kvinnan inte påbörjat utbildningarna eller också inte klarat dem med godkänt resultat.

Studiemedel betalades ut under under fyra år. Åklagaren hänvisade vid rättegången till att det är ett grovt brott genom att falska handlingar använts och brottsligheten satts i system.

OsannoliktVid rättegången ,i Örebro tingsrätt, nekade kvinnan till att ha haft kontakt med CSN. Hon hävdade att hon heller inte har någon kontakt med den bank det hänvisas till.

Tingsrätten anser inte hennes uppgifter tillförlitliga och påpekar att hon också ändrat sin berättelse. Det anses helt osannolikt att någon annan skulle ha utnyttjat hennes namn och fått ut pengar. Lika osannolikt anser domstolen det är att en annan person skulle ha öppnat bankkonto i hennes namn och utnyttja det för transaktioner av olika slag.

Fullbordade brottDomstolen gör bedömningen att kvinnans uppgifter är osannolika och ska lämnas utan avseende.

Varje ansökan till CSN bedöms som ett fulbordat brott.

Rätten har övervägt fängelse men stannat vid villkorlig dom och 120 dagböter. Eftersom kvinnan utan giltigt skäl uteblev från en tidigare inplanerad rättegång ska hon också betala ett vite på 2 000 kronor.

Mer läsning

Annons