Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare i Kairo

Hoppet har lämnat många egyptier under de senaste dagarnas utveckling i landet. Det menar örebroaren Mahitab Ezz El Din som befinner sig mitt i händelsernas centrum i hemstaden Kairo.

Annons
Örebroaren Mahitab Ezz El Din berättar om situationen i Kairo. Våldet sprider sig och hon har varit rädd för sitt liv.

I ett kvarter på andra sidan Nilen från Tahrirtorget befinner sig Mahitab Ezz El Din som är på besök hos släktingar i Kairo. Hon har varit i Egypten sedan demonstrationerna startade i förra veckan. Det som började som en fredlig aktion fylld av hopp har hon sett utvecklas till en farlig situation där civilbefolkningen saknar skydd.

- I fredags såg jag plundrare i vårt kvarter. De stal varor från butikerna. Jag såg några rakt under vårt fönster som bar på stöldgods. Senare på kvällen gömde vi oss bakom gardinerna för att plundrarna inte skulle se oss. Vi var rädda för att de skulle ta sig in i vårt hus och döda oss. De bar på påkar och stal bilar.

Invånarna i området har insett att det bara är de själva som kan försvara sina kvarter. Många har organiserat sig i medborgargarden som patrullerar kvarteren dag och natt. Det är vanliga människor som med hjälp av påkar, grenar och köksknivar skyddar sina grannar.

- Jag är med och lagar mat till dem. De gör ett mycket bättre jobb än polisen. Nu kan ingen komma in i området.

Det som hände på Tahrirtorget natten till torsdag kallar Mahitab en ren massaker.

- Ingen förstår var motdemonstranterna kom ifrån. Vem gav tillstånd till kameler, hästar och ligister i en fredlig demonstration?

Hon liknar händelserna i Kairo det senaste dygnet vid en mardröm. Det som visades på tv från torget är inte det enda som skakade staden. I hennes kvarter bevittnade hon vettvillingar som i hög hastighet körde bil rakt in i gruppen av personer som bevakar kvarteret och sköt omkring sig.

Efter dessa händelser menar Mahitab att människor har förlorat hoppet. För bara några dagar sedan kunde man fortfarande hoppas på förbättrade levnadsvillkor i landet. Men nu tycks priset vara för högt.

- Förändringarna kommer. Men till vilket pris – oskyldigt blod?

Om en vecka ska Mahitab, som till vardags är doktorand i media- och kommunikationsvetenskap på Örebro universitet, åka tillbaka till Sverige. Men i nuläget är det oklart om hon kan åka då.

- Men just nu bryr jag mig inte om det. Jag behöver hjälpa min familj här i första hand. Sedan får jag fundera över när det går något flyg tillbaka.

Mer läsning

Annons