Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare kämpar mot IS i Irak

Örebroaren Hadjar Ismail Hamedali, 37, berättar att han åkt till Irak för att försvara området mot terrorgruppen IS.– Jag vill skydda befolkningen, säger han över en knastrig telefonlinje.

Annons

Hadjar Ismail Hamedali hörde hemma i Örebro hur terrrorgruppen Islamiska staten, IS, avancerade i norra Irak.

– Jag såg på tv hur de slaktade kurderna, mitt folk, och blev så arg att jag var tvungen att göra något.

Han berättar att han i söndags åkte ner till Irak, anmälde sig hos den kurdiska styrkan och dagen därpå ryckte ut till strider i Makhmour, sex mil från den kurdiska staden Erbil.

Med luftunderstöd från USA lyckades kurderna hålla tillbaka IS från staden.

– Jag såg hur IS sköt mot oss. Min pappas kusin som också var där blev skjuten i högra armen men han mår bra nu. Jag är ny och har inte fått vapen än men jag hjälper till med allt möjligt. Bland annat hämtar jag mat och proviant åt soldaterna, säger Hadjar Ismail Hamedali.

IS måste bort

, säger han. Gruppen har intagit stora delar av Syrien och norra Irak och vill in i det kurdiska området. Fiender har blivit korsfästa och halshuggna, enligt nyhetsbyrån AP. Bilder som terrorgruppen släppt visar scener med halshuggna människor.

– De tar över områden och inför sharialagar. Tänker du inte som dem så är du död. De bryr sig inte om du är muslim, kristen eller var du kommer från. För mig är det helt självklart att försvara Kurdistan och människorna här mot dem. Jag vill inte att folk ska bli mördade. Jag vill att de ska leva i fred, säger Hadjar.

Han säger att han inte är rädd för gruppen.

– Ärligt talat är jag inte rädd, jag är mest bara arg. Men jag tänker mycket på mina två barn som jag har hemma i Örebro. Många andra kurder har också kommit för att kämpa mot dem. Jag åkte ensam från Örebro men jag har träffat andra från Jönköping och Stockholm som är här.

De kurdiska områdena i norra Irak har tagit emot hundratusentals flyktingar från olika minoritetsgrupper, däribland yazidier och kristna, som den senaste tiden försökt komma undan IS.

Hadjar vet inte när han kommer tillbaka till Sverige.

– Jag vet inte hur länge jag blir kvar. Det kan handla om en vecka eller mer. Det beror på utvecklingen.

Mer läsning

Annons