Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare lät hundengöra sina behov i sängen

Flera högar med avföring på golvet. Intorkat hundkiss i sängkläderna.
Den synen mötte djurskyddsinspektörerna när de besökte en hundägare i Örebro.

Annons

Länsstyrelsen gjorde i slutet av augusti en kontroll hos den 37-åriga kvinnan på Väster i Örebro efter att ha fått en anmälan fån polisen om dålig djurhållning.

I lägenheten hittade inspektörernna flera högar med hundbajs. Vissa hade legat så länge att de hade börjat mögla. På golvet låg också nedsmutsade lakan i en hög, och en kudde som var nedfläckad av intorkad urin.

Van att kissa inne”När ena inspektören öppnade dörren till rummet till höger sprang hunden genast dit in. Miljön i rummet var undermålig. Hunden hoppade vant upp i sängen där den kissade en lång stund för att därefter hoppa ner på golvet för att göra ifrån sig”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Myndigheten har nu beslutat att förelägga hundägaren att rasta hunden regelbundet samt hålla lägenheten fri från avföring och urin.

Hotas av djurförbudDjurskyddsinspektörerna kommer att göra uppföljande besök för att kontrollera om kvinnan har följt beslutet.

Om kvinnan inte tar bättre hand om sin hund kan myndigheten ta ifrån kvinnan hunden och belägga henne med djurförbud.

Så säger lagen

4 §

Djurskyddslagen Djur ska hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.

20 §

Jordbruksverkets föreskrifter om allmänna råd om hållande av hund och katt (SJVFS 2008:5): Förvaringsutrymmen för hund och katt ska hållas tillfredställande rena.

2 kap 12 § Hundar som hålls inomhus utan fri tillgång till rastgård, ska rastas utomhus regelbundet med hänsyn till hundens ålder och hälsotillstånd.

Mer läsning

Annons