Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare misstänks för grova skattebrott

Artikel 5 av 20
Assistansfusk i Örebro
Visa alla artiklar

(Uppdaterad) Två örebroare som har drivit assistansbolag i Örebro har anhållits misstänka för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Under flera års tid misstänks männen ha undanhållit flera miljoner kronor i skatt.

Annons

Förundersökningen leds av kammaråklagare Catharina Linné vid Ekobrottskammaren i Linköping. Männen ska ha undanhållit två miljoner kronor i bokföring och beskattning under tre års tid.

- Det handlar om allvarliga brott. De har undanhållit det här under ungefär tre år. De har bedrivit ganska omfattande verksamhet och rätt mycket pengar har flytit in och ut från olika konton. Man har inte bokfört över huvud taget, säger Catharina Linné till NA.

Männen, 27 och 29 år gamla, anhölls på tisdagsmorgonen misstänkta för brotten. De har under flera års tid, mellan 2009-2012, drivit tre olika assistansbolag i Örebro. Efter att bolagen inte skickade in årsredovisningar under flera års tid begärdes de i tvångslikvidation av Bolagsverket.

I förhör har männen nekat till brott.

- De har haft mindre del i något bolag och mer del i något, påstår de i förhör. Men de här tre bolagen har totalt sett drivits av dem båda.

Alla tre bolagen gick i konkurs under 2012. Enligt Kronofogden har de tre bolag som männen drivit skulder som uppgår till drygt 3,4 miljoner kronor.

Männen riskerar nu flera års fängelse. Straffet för grovt skattebrott är lägst sex månader och högst sex år. Åklagaren tror att åtal kommer att väckas innan året är slut.

Alla artiklar i
Assistansfusk i Örebro
Annons