Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare satt i fängelse i åtta år i Togo – nu benådas han

75-årige örebroaren Seidou Issifou har suttit fängslad i Togo i åtta år under tortyrliknande former. Nu har han benådats av togolesiska myndigheter, skriver Blankspot i ett pressmeddelande.

Annons

NA har tidigare rapporterat om den 75-årige örebroarens situation i Togo.

Sedan den 12 april har har han suttit fängslad efter att ha gripits i samband med ett besök i landet. Flera personer greps samtidigt, bland annat den togolesiska presidentens halvbror, som anklagades för att ha planerat en statskupp. Men var för han själv greps har han inte fått svar på.

– Ingen här förstår varför jag är i det här fängelset, alla som granskat mitt fall har kommit till slutsatsen att jag är oskyldig och ska släppas fri. Det här är i grunden ett familjegräl inom Gnassingbé-familjen som förlorat sina proportioner. Om inte var är då bevisen? sade han till Blankspot i somras.

Vid lunchtid på torsdagen släpptes Seidou Issifou från det centrala fängelset i Lomé. Under hans sista tid i fängelset hade hans hälsa kraftigt försämrats efter en långvarig tortyr.

I morgon, lördag, landar han på Arlanda.

– Nu är det bekräftat, det har funnits indikationer på att något är på gång, men jag har inte vågat tro på det innan. Det känns overkligt att snart är han här hos oss, säger dottern Wasila Seidou på telefon till Blankspot.

Blankspot skriver att en av förklaringarna till att han benådas tros vara utrikesminister Margot Wallströms engagemang i fallet.

Artikeln uppdateras.

Läs också: Efter åtta år i afrikanskt fängelse har örebroaren Seidou Issifou tortyrmärken på sin 75-åriga kropp

Mer läsning

Annons