Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare smuggladeskarpladdade pistoler

Tre unga örebroare har dömts för att ha smugglat tre skarpladdade pistoler.
I samma bil som pistolerna hittades fanns också nära två kilo hasch.
Men ingen av dem fälls för det brottet.

Annons

Det var den 5 april som den danska taxibil männen färdades i stoppades på Öresundsbron. När tullaren lutade sig in i bilen såg han en pistol under ena framsätet.

Laddade

Bilen söktes igenom och ytterligare två pistoler hittades, liksom ett paket med 1,9 kilo hasch. Pistolerna var av märket Zastava och samtliga var laddade med nio patroner. Två av de tre passagerarna hade dessutom mindre mängder hasch på sig.

Under rättegången erkände de tre männen att de köpt var sin pistol. Alla tre berättade ungefär samma historia: De hade köpt sin pistol i Köpenhamn när de var ensamma. Kompisarna var på annat håll och helt ovetande om inköpet.

Nekade

Alla tre nekade till den grova narkotikasmugglingen. Ingen av dem hade en aning om hur haschpaketet hade kommit dit. Detsamma gällde den danska taxichauffören.

Domstolen friar nu trion på den punkten. Förutom att paketet låg i samma bil som männen åkte i finns det inget som knyter dem till narkotikan. Fingeravtryck saknas och det finns inga vittnen som sett trion bära eller röra vid paketet. Det saknas också utredning om narkotikans ursprung samt hur och när den hamnade i bilen.

Uppenbar lögn

Däremot fälls samtliga tre för den grova smugglingen av pistolerna. Tingsrätten noterar att det är uppenbart att de tre ljuger om hur de kom över vapnen.

Två av männen fälls också för ringa narkotikabrott på grund av de mindre mängder hasch de hade på sig.

Den äldsta av de tre – en 20-årig man som fälldes för inblandning i skottlossningen vid Strömpis för två år sedan – döms nu till tio månaders fängelse. De två andra – båda tonåringar – får sex månaders fängelse respektive skyddstillsyn med samhällstjänst.

Mer läsning

Annons