Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare upprörda över spritförbudet

Många är upprörda efter kommunens beslut att förbjuda förtäring av alkohol på offentliga platser i centrala Örebro.
– Det är helt sjukt, säger örebroaren Mathias Widing.

Annons
Markus Engman, Joel Skoglund, Carl Svensson och Emil Bodin.

Stadsparken, fredagseftermiddag, solen skiner. Parken är fylld av picknickfiltar. Ulrika Rydén och Mikael Nygren har precis ätit sen lunch och druckit varsin öl av odefinierbar alkoholhalt.

I fredags berättade NA att det numer är förbjudet att förtära alkohol på offentliga platser i Örebro.

”Det visste vi inte”

– Det visste vi inte om, säger Mikael Nygren och gömmer snabbt undan den Systembolagetkasse som han förvarat sillen i.

– Jag tycker att det är lite överdrivet att förbjuda allting. Speciellt när det gäller myndiga vuxna personer som sköter sig, säger Ulrika Rydén.

– Det är jättesvårt att lägga nivån. Vad är okej? Jag tycker att det ska vara okej att dricka en öl i parken, det är en social grej. I stället för att dricka en Ramlösa till maten kan man ta en öl, säger Mikael Nygren.

Rätten att kunna ta en öl eller ett glas vin till maten är viktig. Det tycker även Fawzia Hassoun och Payam Karimian som sitter och grillar korv på en engångsgrill. De blir förvånade när de hör om förbudet.

– Vad märkligt! Jag tycker att det är dåligt. Vin och öl är sånt man dricker till maten. Det är en god tanke att kommunen vill få ordning på de som inte sköter sig, men det funkar inte att förbjuda för alla, säger Payam Karimian.

”Borde vara upp till var och en”

– Jag är nykterist, så det här påverkar mig inte. Men så länge det inte missbrukas tycker jag det borde vara upp till var och en ifall man vill dricka i parken eller inte, säger Fawzia Hassoun.

En bit därifrån hörs Eddie Meduza från en högtalare. Mathias Widing och hans kompisar har grillat. Nu dricker de öl och lyssnar på musik. De tycker att det är konstigt att det inte är okej att dricka öl och vin och sprit på offentliga platser.

– Det är helt sjukt, säger Mathias Widing.

Borde kunna sägas till

Killarna tycker att folk borde kunna säga till varandra ifall någon stör. Det behövs inget förbud.

– Kan man sköta sig och städa upp efter sig så borde det vara lugnt. Alla kommer att fortsätta att dricka, skillnaden är att nu gör kommunen och polisen alla till kriminella. Det är precis som med fildelningen, säger Markus Engman.

Mer läsning

Annons