Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Örebroarna är dåliga på att ge pengar"

Marie Kühler, Peter Flack och Thomas Nordahl – det är några av de Örebroprofiler som ska hålla Frälsningsarméns gryta kokande i år.

Annons
Håll grytan kokande. Under den devisen samlar Frälsningsarmén in pengar till hjälpsökande nu i december. Börje Jansson på besök från Stockholm gav ett bidrag.

Men när grytan sattes på plats i går var det Örebrokårens trogna soldater med hornmusikanterna i spetsen som lockade julshopparna till bössan.

– Målet i år är 70 000 kronor, berättar Monica Johansson, ansvarig för Frälsningsarméns öppna sociala verksamhet i Örebro.

– Pengarna går oavkortat till de hjälpsökande inför julen, fortsätter hon och berättar att allt fler söker hjälp hos Frälsningsarmén i Örebro.

– Det är exempelvis ensamstående med barn, pensionärer och barnfamiljer. De senaste årens utförsäkring gör att många hamnar mellan stolarna. Inför julhelgen räknar jag med att vi ska hjälpa 75–80 familjer med mat, julklappar till barnen och kanske ett presentkort hos Myrorna så att det kan köpa det nödvändigaste i klädväg, säger Monica Johansson.

Är örebroarna duktiga på att skänka pengar?

– Nej, jag tycker de är lite dåliga på det. Jag har jobbat som kårledare på andra orter runt om i Sverige och där har det gått lättare att samla in pengar. I fjol, som var ett riktigt dåligt år, fick vi bara in 45 000 kronor under kampanjen ”Håll grytan kokande”.

Under nio dagar fram till den 21 december kommer grytan att finnas på Våghustorget i Örebro. Men det finns en gryta även hos Myrorna och i FA:s kårlokal på Kungsgatan.

Vem är bäst på att samla in pengar?

– Det är utan tvekan trion Marie Kühler, Peter Flack och Thomas Nordahl. De tävlar om vem som får in mest och det brukar handla om tre tusen kronor var i bössorna. De känner ju så mycket folk.

Nytt för i år är att örebroarna även kan skänka julklappar till barnen i en tomtesäck. Allt för att så många som möjligt ska få en god jul.

Mer läsning

Annons