Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroarna har hudkoll

En dag per år kan örebroaren komma direkt till USÖ:s hudklinik för att få hudfläckar kontrollerade utan remiss från vårdcentral. Redan i april gick telefonerna varma på USÖ för att boka en tid till i dag.

Annons

- Det ringde faktiskt så mycket att telefonväxeln blev överbelastad, berättar verksamhetschef Anna Josefson. Intresset är som vanligt mycket stort. Vi försöker informera om att man även kan gå till sin vårdcentral för att kolla upp hudförändringar för att undvika denna enorma efterfrågan.

Varför är det så många som vill komma direkt till er?

- Man tror kanske att vi är bättre än vårdcentralerna på att bedöma hudprickar och fläckar, vilket kan stämma. Men man är bra på det även på vårdcentraler och om de är osäkra skickar de remiss till oss, något vi alltid prioriterar. Men vi kommer att börja ta emot människor på det här sättet utan remiss en halvdag per månad i framtiden med start i augusti. Men man måste boka en tid, det är inte drop in.

Hur vanligt är det med farliga hudförändringar hos dem som kommer när det är öppen mottagning?

- Man brukar säga att man hittar malignt melanom på en av hundra patienter. Sen är det vanligare med olika typer av förstadier. Hudcancer är den form av cancer som ökar mest från 1970-talet, särskilt i gruppen 30-60 år. Det är den andra vanligaste cancerformen hos män och tredje hos kvinnor.

Varför ökar den?

- Eftersom man började sola mer och där med bränna sig oftare. Dessutom blev solbränna året om populärt, vilket ledde till att människor väldigt ofta använde sig av solarier och huden fick ingen vila.

Mer läsning

Annons