Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroarna ska bli bättre på att ge "plaggen" ett nytt liv

Nu ska örebroarna bli bättre på att återanvända textiler. Örebro är en av sex städer som ingår i ett nytt projekt som Lindex och Myrorna inledde den första oktober.

Annons

- Vi har funderat länge på återvinning för det är något vi vill jobba med. Att vi har valt att samarbeta med Myrorna beror bland annat på att de finns på många orter, säger Lena Renman, marknadschef Lindex Sverige.

70 000 ton slängs per årEn konsument slänger ungefär åtta kilo textil på soptippen varje år. Totalt blir det nästan 70 000 ton per år i Sverige. Lindex och Myrorna vill öka konsumentens medvetenhet om vad återanvändning betyder för miljön. Därför vill de få konsumenten att ge plaggen ett andra liv. Tillsammans har företagen påbörjat ett återvinningsprojekt i sex utvalda städer: Örebro, Uppsala, Malmö, Göteborg, Västerås och Sundsvall.

- Det här är jättespännande. Vi vet att det är vanligt att handla kläder på second hand och vi vill få fler att lämna in sina kläder, säger Lena Renman.

Hur går det till?- Den som har kläder från Lindex som den har tröttnat på går till Myrorna och lämnar dessa och får en värdecheck för besväret. För varje insamlat kilo skänker Lindex en krona till ett projekt i Indien som också har med återvinning att göra, säger Lena Renman.

Projektet kommer att pågå i två och en halv månad.

- Efter den 15 december gör vi en utvärdering och blir det lyckat kommer vi eventuellt att fortsätta, berättar Lena Renman.

Mer läsning

Annons