Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebrobad med på EU:s svarta lista

Alnängsbadet i Örebro är ett av de bad som får underkänt i EU:s senaste badvattenkontroll.

Annons

Av alla Sveriges bad är det nio som har fått röd varningsflagg av EU. Alnängsbadet är ett av dessa. Örebro läns övriga 34 bad som EU har granskat har fått godkänt.

Men svenska myndigheter är inte helt överens med EU:s bedömning. De har tolkat provresultaten annorlunda och anser att tre bad, Sätrastrand norra i Stockholm, Kyrkbacken i Landskrona och Margreteberg i Höganäs, borde ha klassats som "tillfredsställande". Sommaren 2010 hade 75 procent av badvattnen utmärkt kvalitet, förra säsongen hade andelen sjunkit till 55 procent.

Att andelen badvatten som EU klassat som utmärkta har sjunkit från 2010 till 2011 beror inte på att kvaliteten försämrats. Orsaken är i stället att badplatserna bedömdes utifrån det gamla direktivet 2010 och enligt det nya direktivet i fjol. Så i praktiken är skillnaden väldigt liten mellan åren.

Nytt för i år

är att kommuner är skyldiga att sätta upp en skylt där invånarna avråds från att bada på badplatser där EU bedömt att vattenkvaliteten är dålig (poor quality). Om ett badvatten klassats som dåligt fem år i rad måste kommunen utfärda en permanent avrådan.

Mer läsning

Annons