Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebrobutiker mål för smuggelcigaretter

En container med 1,9 miljoner cigaretter smugglades in i landet. Nu har två Kristinehamnsbor åtalats i en omfattande smuggelhärva.

Annons

Det var efter flera månaders spaning som tullen och polisen grep de två männen på E 18 i Örebro den 25 januari. 200 000 cigaretter hittades i en av männens bilar.

Tidigare den dagen hade spanarna lyckats lokalisera deras lager till Lillvreta utanför Uppsala.

En 42-årig Kristinehamnsbo tycks vara huvudman i den här härvan. Enligt åklagare Inger Sandström har han smugglat in 2 880 000 cigaretter i landet. En jämnårig man från samma stad har fungerat som hans medhjälpare. Hans uppgift har varit att transportera tobaken vidare ut i landet.

– Det rör sig om laster på 200 000 cigaretter, det vill säga så många som fick plats i medhjälparens bil, säger kammaråklagare Inger Sandström.

Tobaken har sålts i butiker i Örebro och Göteborg, men förmodligen även på andra orter i landet. Männen medger viss hantering av cigaretterna, men nekar till brott.

Cigaretterna har troligen importerats från Filippinerna. Vid ett tillfälle, den 22 januari i år, kom en hel container till landet lastad med 1,9 miljoner filippinska cigarretter.

Containern lossades i Enköping och cigaretterna fördes sedan vidare till lagret i Lillvreta.

– Cigarettsmuggling är en stor business, konstaterar Inger Sandström. Det handlar om verkligt stora pengar.

Totalt rör det sig om 4,6 miljoner kronor som undanhållits staten i form av tullavgifter och skatter. Sandström är övertygad om att fler personer kan vara inblandade i smugglingen. Kristinehamnsbon är åtalad sedan tidigare för smuggelcigaretter. Under 2008 gjordes en husrannsakan i en butik i Örebro, och polisen fann då nära 67 000 cigaretter som tillhörde honom.

Det var när mannen förhördes om det ärendet i oktober 2009 som polisen fick tecken på att han kunde ha fortsatt med smugglingen. Fler cigaretter beslagtogs och därefter började tullen sin spaning mot honom. Även butiksinnehavaren i Örebro är åtalad i målet.

Kristinehamnsborna har inget att göra med den stora härvan av smuggelcigaretter som avslöjades i förra veckan, där fyra länsbor sitter häktade.

Mer läsning

Annons